Пенсионните фондове искат да изплащат 9 вида пенсии с право на наследяване

Най-доброто от печата

25-05-2016, 06:58

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Те критикуват предложения от МФ Кодекс за социално осигуряване

Девет вида пенсии, при които да се запази правото на наследяване, ако възрастният човек почине, предлагат да плащат пенсионните дружества в писмо до Министерството на финансите, което внесоха ден преди края на общественото обсъждане на предложените от министър Владислав Горанов промени в Кодекса за социално осигуряване. Бележките на фондовете са 102 страници и най-общо изразяват несъгласието по принцип и в детайли с предложените набързо, без обществено обсъждане, консултации с бизнеса и оценка на въздействието промени. Основната от тях касае фазата на изплащането, като проектът на финансовото министерство предвижда да се изплащат само един вид пенсии – доживотни, като осигуреният няма друго право да се разпорежда с тях, а ако почине – наследниците му нямат право да получат остатъка от партидата. Според предложението на финансовото министерство след пенсиониране всички средства ще отиват в общ пул на пенсионната компания, като от тях ще се изплащат пенсиите на надживелите пенсионери, по чиито партиди няма достатъчно средства.
Проектът за кодекс предвижда разширяване на понятията за свързани лица, но и напълно ненужно пълно прелицензиране на пенсионните дружества, увеличаване на глобите за нарушения от осем до 50 пъти и възможност Комисията за финансов надзор да забранява по своя преценка единични сделки на управляващите дружества, нови акционери, членове на управителните и контролните органи на фондовете. В същото време проектът отново не позволява въвеждането на мултифондовете, за да могат средствата на осигурените да се инвестират с различен риск и доходност в зависимост от възрастта им.

 

От асоциацията на пенсионните фондове настояват промени да се правят, след като приключат стрес тестовете на дружествата в края на годината и се видят състоянието на активите и реалните проблеми.
Свободен избор на пенсия
От организацията припомнят, че при миналогодишните промени в кодекса, при които беше дадена възможност да се прехвърлят партиди към държавното осигуряване, мотивът на министерството е бил принципът за свободен и информиран избор на осигурените лица.
"Нашата позиция е, че на лицата следва да им се предостави максимално широк спектър от пенсионни продукти, между които да направят своя избор, включително и по отношение на въпроса за наследяването на средства. За съжаление, видно от предложения законопроект, на осигурените лица не е предоставен такъв избор. Стои въпросът защо със законопроекта на осигурените е отказано право на избор в ключовата фаза на осигурителните правоотношения, а именно - получаване на пенсия", се казва в писмото на асоциацията. Директорите на пенсионните дружества допълват, че с проекта се предлага да се подмени принципът на пълно наследяване, който е елемент от правото на частна собственост, с пълна липса на наследяване.

"Този законодателен подход е нелогичен, непоследователен и има за последица ограничаване правата на гражданите за разпореждане със собствените им спестявания, създава несигурност за собствеността им и социалния им статус и поставя въпроса за реалните мотиви, които стоят зад законовите промени", се изтъква в писмото.
Разнообразни пенсии с право на наследяване
Асоциацията предлага осигурените да могат да избират между девет различни вида пенсии от частните фондове – пожизнена пенсия за старост, пожизнена пенсия за старост с гарантиран период на наследяване; пожизнена пенсия за старост с право на наследяване; допълнителна срочна пенсия за старост с гарантиран размер, както и еднократно или разсрочено изплащане на средствата по партидата при трайна неработоспособност, еднократно или разсрочено изплащане на средствата, ако не са достатъчни за изплащане на пенсията. Освен това фондовете настояват да се уреди еднократно или разсрочено изплащане на суми на наследниците на починало осигурено лице, независимо дали се е пенсионирал или не, както и да могат да плащат наследствени пенсии.
Освен това фондовете предлагат осигуреното в универсален пенсионен фонд лице да има право пет години преди пенсия да получи, еднократно или разсрочено, до 50% от средствата, натрупани по индивидуалната му партида.

Пенсионните дружества настояват да се уредят правата на наследниците и те да могат да получават натрупаните средства съгласно Закона за наследството еднократно или разсрочено.