Чужденец ще става постоянно пребиваващ, ако си купи имот за 100 000 лв.

Арт и Стил

25-05-2016, 06:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Законът за чужденците свали нужната инвестициия от 600 000 лв на 100 000 лв.

Депутатите направиха редица облекчения за чужденците, които искат да получат статут на продължително пребиваващи у нас. На желаещите чрез покупка на имот да вземат статут скоро ще им се налага да вадят шест пъти по-малка сума, отколкото им трябва в момента, пише в. "Сега". Парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност прие на първо четене промени в Закона за чужденците в България, с които свали от 600 000 лв. на 100 000 лв. стойността на необходимата им недвижима собственост. Предложението е на Министерския съвет и бе подкрепено от представители на Дирекция "Миграция" в МВР. Те обосноваха необходимостта от промяната с по-лесното уреждане на статута на многобройните граждани от ОНД с имоти по Черноморието. Това са хора, които прекарват голяма част от времето си във Варна, Бургас и градовете около тях, мотивираха се от Дирекция "Миграция". Хората инвестирали в България и ежедневно подкрепяли икономиката ни, допълниха оттам.
Чужденците, които имат статут на продължително пребиваващи у нас, имат всички права и задължения на българските граждани с изключение на тези, за които се изисква българско гражданство. Те могат да бъдат наемани от български работодатели, да получават осигуровки.
Предложението бе прието с гласовете на всички присъстващи групи. ДПС и "Атака" нямаха представители, а единствено БСП се въздържа. Депутатът от левицата Красимир Янков коментира, че подобно драстично сваляне на прага за инвестиция в имот може да промени сериозно профила на чужденците в курортните зони и да вкара в България хора от рискови държави. От останалите партии обаче не взеха думите му под внимание.
Ако законопроектът стане факт, чужденците със статут на дългосрочно пребиваващи, които имат бизнес в България, ще трябва да откриват най-малко 10 работни места на пълно работно време за българи, предвиждат още промените. В момента изискването е пак за толкова, но без да се уточнява видът на заетостта. Промените предвиждат още българско физическо или юридическо лице, което предостави подслон на чужденец, да уведомява МВР или общинските служби в срок от три дни вместо досегашните пет дни. Министерският съвет предлага и изцяло нов параграф, който урежда статута за престой в страната на чужденци без гражданство. Според един от текстовете статут ще се отказва на хора, които умишлено не декларират гражданството си, за да го получат.
Освен чрез закона за чужденците чужди граждани могат да се сдобиват с документи за престой в страната и по реда на Закона за българското гражданство. Той позволява чужденец да получи наш паспорт, ако вече има статут на постоянно пребиваващ, и вложи най-малко един милион лева в капитала на родна фирма или пък увеличи инвестициите си в България до поне два милиона лева.