Хиляди пяха „Върви народе възродени“

Тържеството продължи с концерт на съставите от Общинския детски център

Хилядогласно изпълнение на „Върви народе възродени“ беше кулминацията в отбелязването на Деня на славянската писменост и култура в Русе.
Предвождани от общинския духов оркестър и възстановения след четвърт век градски мажоретен състав, двата лъча на шествието, сред участниците в които бяха областният управител Стефко Бурджиев, кметът на града Пламен Стоилов с част от екипа си, председателят на Общинския съвет чл. кор. проф. Христо Белоев, ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева, преминаха по централната ул. „Александровска“, след което които се срещнаха на централния площад.
Пред сградата на общината сборна формация от всички градски хорови състави, заедно с хилядите присъстващи, изпълниха химна на просвещението „Върви, народе възродени!“.

„Русе е възроден, Русе е различен, Русе живее. Векове ни делят от деня, в който светите братя създадоха славянската азбука. Азбуката ни даде нашата писменост, ние съхранихме историята, ние запазихме националната си идентичност и преминахме през всички превратности на съдбата, за да има България“, каза в приветствието си към присъстващите кметът Пламен Стоилов. Той поздрави всички ученици, учители, дейци на просветата, науката, културата изкуството и всички гости в град Русе с най-хубавия, най-истинския, най-обичания, най-българския празник – 24 май.

Тържеството продължи с концерт на съставите от Общинския детски център за изкуство и култура.

Снощи в Голямата зала на Доходното здание бе тържеството, на които  бяха отличени новите носители на наградата „Русе“ и най-добрите студенти на Русенския университет.