Министър Кунева: В днешния глобален свят на мобилност най-ценната валута е знанието

Български ученици и студенти почти всяка седмица печелят международни състезания и олимпиади. Наша отговорност е да развиваме този потенциал

Приветствие на министър Меглена Кунева по повод 24 май:

"Уважаеми учители, преподаватели и учени, Скъпи деца, ученици и студенти, Уважаеми български творци, 24 май - денят, в който с гордост и признателност отбелязваме делото на светите братя Кирил и Методий, денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Това е денят, в който отдаваме и благодарност на нашите учители – тези, които ни преподават сега или онези, които са ни извели през трънливия път на училището, които са дали в ръцете ни най-важните инструменти на знанието.

Днешният ден е празник, но днес не можем да не говорим открито за предизвикателствата пред българското образование. През август в сила влиза чаканият с години нов Закон за предучилищното и училищното образование – поетапно ще се въвеждат нови учебни програми, ще влизат нови технологии, гражданско обучение, иновативни училища.

Настъпват промени и във висшето образование, а крайната им цел е то да стане по-качествено и българските университети по-конкурентноспособни, за да стимулираме завършващите да остават в България. Необходими са ни и промени обвързващи образованието с пазара на труда, промени, създаващи подготвени, компетентни и любопитни млади хора.

Български ученици и студенти почти всяка седмица печелят международни състезания и олимпиади. Наша отговорност е да развиваме този потенциал. Наша задача е обаче и да направим системата все по-приобщаваща за всички деца, включително и за тези, които нямат равен старт.  

Но не законите ще направи училищата в България училища на 21-ви век, а учителите. В днешното глобално общество, в което информацията е на една ръка разстояние, съвременният учител придобива една изключително важна роля, а именно – да насочи децата, да ги научи да мислят, да анализират информация.

Скъпи учители, задачата ви е изключително отговорна. Използвам случая да ви благодаря за търпението, добротата и всеотдайността, с която изпълнявате тази благородна професия. Защото от вас зависи не само дали децата ще са образовани и успешни в избраната след време поприще, но и дали те ще са добри и честни хора. Обща е отговорността ни да създадем обществото след 10-20 години.

Скъпи ученици, пред вас е само хоризонта. В днешния глобален свят на мобилност най-ценната валута е знанието и бих искала да ви призова да бъдете упорити и търсещи. Вие сте тези, които с уменията и идеите си, ще изведете страната ни напред. Вие сте бъдещите учени, предприемачи и творци, които ще прославят страната ни.

Дни като 24-ти май, които честват българския дух и култура и които ни напомнят колко много сме дали на света, дават вдъхновение, че отново и отново България може да допринесе за развитието на Европа, че българският дух ще пребъде".