Цените на горивата се качиха с 20 ст. за два месеца, бензинът е 1.95 лв.

Региони

24-05-2016, 08:01

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Причината е петролът, който е най-скъп от 6 месеца

Горивата са поскъпнали с 4-5 ст. ни литър преди празниците и дизелът се продава за 1,92 лева при някои от големите вериги бензиностанции, съобщава в. “24 часа” като се позовава на собствена проверка. Масовият бензин А- 95 е почти 2 лева - литър се продава за 1,95 лева. При други от големите компании средната цена на дизела е 1,88 лева.
През последните два месеца цените на горивата са се вдигнали с почти 20 ст. В средата на март литър дизел струваше средно 1,73 лева.
Въпреки покачването у нас горивото е сред евтините в сравнение с останалите държави от ЕС. Чувствително по-ниски цени има само в Полша - 1,72 лв. В Латвия и Литва дизелът е с 1 ст. по-евтин от този в България. В Австрия, където доскоро се продаваше по-евтино от България, сега е с близо 10 ст. над цената у нас.
Причина за поскъпването на горивата са повишените котировки на петрола, които стигнаха до 48 долара за барел. Това е най-високото им ниво от 6 месеца.
От инвестиционната банка “Голдман Сакс” заявиха в края на миналата седмица, че световният петролен пазар се е върнал към дефицит за пръв път от две години.
За поскъпването на петрола допринесоха и проблемите с добива в големи производители като Канада, Нигерия и Венецуела, Либия и спадът на добиваните количества в САЩ.
Петролните резерви на Саудитска Арабия пък паднаха до най-ниското си ниво от 18 години.