Четирима катерачи загинаха за четири дни на Еверест

Свят

23-05-2016, 16:34

Снимка:

cnn.com

Автор:

CNN, превод и редакция Мила Иванова

Всичко от Автора

Трагичните събития се превръщат в кошмарна поредица

Четирима души са загинали за четири дни при изкачване на връх Еверест, включително и един шерп, а други двама са в неизвестност – това съобщава CNN.
Опасността при изкачване на най-високия връх в света е голяма. Именно там са и смъртните случаи. Всяка година има минимум един трагичен инцидент от 1990 г. до сега, казват от отделът за туризъм в Непал. Повече от 200 алпинисти са загинали от 1953г. до сега, след като  Тензинг Норгей и Едмънд Хилъри правят първото официално изкачване на Покривът на света.

Април беше първият месец за катерене от дълго време насам, тъй като всички изкачванията бяха преустановени след катастрофалното земетресение, което разтърси Непал през 2015 г. и смъртоносната лавина, при която загинаха 16 души.
Този месец, се затваря прозорецът за изкачване, и приближаването към неговия финал доведе до ускоряване графиците на катерачите. Това е и причината за последвалите трагични събития, които се превръщат в кошмарна поредица. За броени дни загинаха четирима члена на експедиции. Това са Фурба Шерпа, Ерик Арнолд, Мария Стридом и Шубаш Пол. Двама души се водят за изчезнали от събота вечер - Пареш Чандра Нат и Готам Гош.

 

 

Източник:

www.edition.cnn.com