Всеки вече ще е граждански съдия

Медиацията става задължителна по най-разпространените дела

Да се въведе задължителна медиация по някои граждански дела, предвиждат законови промени, по които в момента се работи, съобщава БНТ. Основната дискусия е кой кръг от спорове е най-подходящ. Сред обсъжданите от съдии, адвокати и медиатори са - разводи, делби, търговски, застрахователни дела.

Идеята е задължителният елемент да направи медиацията по-популярна, хората да свикнат, да видят ползата и да започнат сами да я търсят за решаване на спорове. Опитът вече е проработил в Италия.

Албена Комитова - медиатор: "Механизмът е както се въвежда задължително ползване на предпазни колани в колите - тоест всички знаят, че е полезно, но не ги слагат ако не е задължително."
Нещо като профилактика. Отново подавате искова молба в съда, но се внася символична административна такса, за връчване на книжата. Искът стига до ответника със съобщение и указване на срок, в който трябва да се проведе медиация, без да забави евентуално насрочване на дело.
Албена Комитова - медиатор: "До първо заседание вие ще сте имали разумния срок да проведете процедура по медиация. Ако няма споразумение - вие си довнасяте таксата и делото продължава своя ход."

Сега, за да се тръгне към преговори, ключова роля имат адвокатите. Асен Георгиев дава пример с първата си успешно предложена медиация - по договор за изработка, търговци се карат за качеството на стоката и започват да се съдят. Делото вървяло бавно, нервно, а на клиентът му били блокирани сериозни суми.
Асен Георгиев - адвокат: "С една единствена медиационна сесия страните успяха да погледнат малко извън спора, в който се бяха вкопчили: "Ти ми дължиш пари! - Не е вярно - ти ми дължиш! - Ти си виновен! - Не е вярно - аз съм виновен!" Тази стока успяха да я продадат на терто лице и парите, които получиха, успяха да си ги поделят по справедливия за тях начин. И действително само в рамките на месец и половина-два след това споразумение, те забравиха, че са се карали някога и даже си разменяха бутилки за благодарност за добре свършената работа.

Освен време и пари са спестени нерви и са запазени отношения. Адвокат Георгиев има опит и с извънсъдебни споразумения по дело от Лондонския арбитраж с 6-7 цифрени разноски. Смята, че няма спор, за който медиацията не е подходяща.

Асен Георгиев - адвокат: "Съдът не може да ти даде нещо друго от това, което имаш по закон и по договор - докато тук можеш да измислиш всякакви варианти и правни и фактически, които в крайна сметка да доведат до резултат, който ти си го избираш.

Албена Комитова - медиатор: "Ако моята цел единствено е другият да е нещастен, да бъде наказан, да се мъчи, тогава инструментите за това са различни. И тогава най-добра работа върши съдът и прокуратурата."

За момента има единодушие, че трябва да се въведе задължителен опит за медиация по делата за развод, издръжка и родителски права, каквато е тенденцията в Европа. У нас законовите промени може да са факт до края на годината, съобщава БНТ.