Индия изстреля прототип на своята първа космическа совалка

Апаратът достигна височина 70 километра

Индия изстреля успешно прототип на първия си космически кораб за многократно използване. Това съобщи днес Индийската организация за космически изследвания, разработвала совалката вече 15 години.

Прототипът на кораба RLV-TD стартира от космодрума на остров Шрихарикота в щата Андхра Прадешв 07.00 ч. местно време (04.30 ч. българско). Двайсет минути след пуска изпитанието бе признато за успешно.

Апаратът достигна височина 70 километра; последва опит да бъде приземен на виртуална писта в Бенгалския залив на 500 км от брега. Прототипът обаче се разруши при удар във водата, разказа директорът на държавния космически център "Викрам Сарабхаи" К. Сиван.

Данните от експеримента ще се използват за подобряване на конструкцията на совалката и разработване на идеална писта за излитане и кацане, отбеляза той.

Първият кораб се наложи да бъде пожертван с оглед програмата да напредне. Разходите не са малки - направата на апарата с дължина 6,5 метра, тегло 1,75 тона и стойност 14,5 милиона долара отне пет години, съобщи ръководителят на центъра.
RLV-TD представлява умалено 6 пъти копие на кораба за многократно използване "Аватар", чиято разработка Индия планира да приключи към 2030 г. Пробният старт целеше да бъдат проверени техническите данни на малкия апарат, включително възможността да развива свръхзвукова скорост.

Първият пуск на индийска совалка "е само прощъпулникът преди големия скок към звездите", заяви К. Сиван. Великите сили се отказаха от идеята за крилата ракета носител за многократна употреба, но пестеливите инженери в Индия разчитат да предложат ефективно решение, което да поевтини изстрелването на сателити в орбита, каза той.

"Аватар" ще бъде далеч по-малък от американските совалки; той напомня по размери изтребителя МиГ-25. Апаратът ще може да извежда в ниска околоземна орбита полезен товар до 1000 килограма. По изчисления на индийски специалисти технологията с многократно използвани носители ще спомогне изстрелването на обекти в космоса да поевтинее десеторно. С новата совалка товарите ще бъдат извеждани в орбита на рекордно ниска цена - под 20 000 долара за килограм, а всеки апарат ще издържа най-малко 100 пуска, добавя ТАСС.