Стоичков озари София

Световни звезди играха пред 40 000 зрители под тропически дъжд и показаха страхотното си уважение към Камата

Стоичков озари София! Това е най-малкото, което може да се каже за невероятното шоу преминало под надслов "50 години Стоичков номер 8".

Присъствалите над 40 000 зрители на стадион "Васил Левски" ще разказват с години за невероятните мъже и световни звезди,които играха, буквално, под тропически дъжд на стадион "Васил Левски". В чест на българската световна звезда Христо Стоичков.

В какъвто и ред да тече разказа на присъстващите, все  ще бъде умопомрачително силно и въздействащо. Дали ще се говори за 88 кабагайди, които отекваха гръмовно.  Изпълнението на "Излел е Дельо Хайдутин" на Нина Николина бе страхотно. Христо получи поздрав и от Николина Чакардъкова и нейните музиканти. А невижданата заря в края на мача бе също нещо уникално. В началото откъм сектор "В" присветнаха цифрите 50 и после 8. Зарята огря и изплиска над дъжда и София.

Или невероятната почит към Трифон Иванов и Йохан Кройф. При спирането на играта за Туньо, до Ицо изтича внучето на железния защитник. И това покърти Камата. В 14-ата минута на мача,когато играта бе спряна за да се отдаде почит на великия Йохан Кройф на терена излезе неговият внук с оранжевата фланелка с емблематичния номер 14. През останалото време внукът на Кройф стоеше на треньорската скамейка, където трябваше да стои безсмъртния му дядо. На треньорската скамейка бяха за отбора на Ицо, Димитър Пенев и Христо Бонев заедно с първият му треньор Огнян Атанасов. За звездния тим наставници бяхаr  Боб Брадли и Хосе Мария Бакеро.

Преди да започне мача бе излъчено видео в което Христо накратко разказа своята история от Марица, през Хеброс,  ЦСКА,  Барса и останалите отбори по света от Саудитска Арабия,Япония и САЩ през, които е преминал.



На полувремето Христо бе награден с "Венец на победителя" от Министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Кметът на София Йорданка Фандъкова също почете великият български футболист.  


Резултатът 4:1 бе най-малкото в това незабравимо шоу. И все пак се стигна до дузпа в края, която Стоичков реализира към любимия сектор "Г" и ЦСКА. Преди това Христо изпрати към "червения" сектор купища футболни топки под френетичните възгласи на тези, които продължават да  го обичат. Ицо се поклони на няколко пъти към целия Сектор "Г" и публиката изпадна в транс.
След това обиколи целия стадион,където продължи да изстрелва топки.

На стадиона в негова чест бяха дошли да играят величия като Иван Саморано, Карлос Валдерама, Паоло Малдини, Тото Скилачи, Жан-Пиер Папен. Джика Хаджи.
От неговата Барселона му бяха направили страхотна изненада. Специално от музея на "Камп Ноу" бяха донесли в София, заради Христо,  Купата на европейските шампиони от 1992 година, която той спечели с Дриим Тима на Кройф срещу Сампдория с 1:0. И то на датата 20 май, както бе избрал неслучайно да бъде нетовият юбилей.  Трофеят се появи под непрестанния дъжд, и в миг всички тогавашни играчи на Барса сред които Бакеро, Чики Бегиристаин, Мигел Надал(чичото на прочутия тенисист Рафаел Надал  и брат на тенисиста Тони Надал, който тренира своя син) ,Гойкоечея, Алесанко  и разбира се Христо излязоха откъм Сектор А  и вдигнаха отново Купата, както преди 24 години.
Голямо уважение показа и бившият президент на Барса Жуан Лапорта, който на крака дойде за юбилея на Христо.  Неговият мениджър от славните му години Хосе Мари Мингея също бе в София.
Над 43 футболисти от всички краища на света дойдоха в София да покажат уважението си  към Христо. Сред тези, които дойдоха бяха Масаро, Карембьо, Футре, Каморанези, неговият приятел от Парма Антонио Бенариво,Людовик Жюли, Деметрио Албертини.

Такова  стечение на футболни звезди, които да почетат юбилей на свой колега, рядко се получава и по света. Христо и тук направи звезден триумф.  

Орлин Горанов и Еделина Къмева изпълниха в чест на Христо специална песен написана за него на испански език. След зарята,  в негова чест Тончо Токмакчиев и Еделина Кънева изпълниха по невероятен начин Nessun Dorma от Турандот на Пучини. Както и Кармен на Бизе. Христо, стоящ в центъра на терена,  буквално бе омаломощен от вълнение.

Всички на терена,по трибуните и пред екрана изживяха нещо,което ще се разказва с години...

Статистика:

Отбор Стоичков - Отбор Звезди 4:1
1:0 Балъков (10), 2:0 Бербатов (42), 3:0 Мартин Петров (52),3:1 Жюли (64),4:1 Стоичков( 67-д)

Съдия: Атанас Узунов,

Отбор Стоичков:
Байя, Бенариво, Хубчев, Попеску, Серхи, Балъков, Ем.Костадинов, Стоичков, Лечков ,Хаджи, Сираков

(Рюстю, Бакеро, Алесанко, Бербатов, Гойкоечея, Бегиристайн ,М.Надал, Боримиров, Ив.Йорданов ,Б.Генчев, Г.Миланов,  М.Петров)


Отбор Звезди:

Кампос,  Кандела, Малдини,  Каморанези,  Карембьо,  Гутиерес,  Албертини,  Новак, Тугай, Жюли, Папен.

(Фернандес, Черчесов, Валдерама, Саморано, Скилачи, Михайличенко, Футре, Снайдер, Масаро, Беланов, Крайовеяну, Ба, Х.Карлос)