Налице са всички предпоставки да заключим, че падането на египетския самолет не е станало без външна намеса. Това заяви през БНР журналистът Мохамед Халаф, като припомни, че инцидентът е станал при добри метеорологични условия и с опитен екипаж на борда.

По думите му, съобщената от американски медии информация, че е имало пожар и пушек в тоалетната, доказва, че нещо се е случило там.

„Вече и самите египтяни, а и шефът на руското разузнаване говореше, че има прилики с това, което се случи с руския самолет.” – допълни Халаф.

Това, че никоя организация не е поела отговорност не означава, че в момента не проверява реакциите, допълни кометаторът.

По думите му, след загубите на територии в Ирак и Сирия, ДАЕШ се нуждае от демонстрация на сила и е възможно джихадистите да  поемат отговорност за атентата. Журналистът припомни, че френските власти са отстранили от работа на летището близо 70 мюсюлмани заради възможни връзки с терористи.

Все още не е ясно обаче дали евентуалният терористичен акт е бил насочен срещу Франция или срещу Египет, тъй като и в двете хипотези има логика, допълни той.

Халаф посочи, че има безпощадна война между режима в Египет и ДАЕШ,  която е в Синай, както и с  Мюсюлманските братя.

„Аз не изключвам взаимна връзка между двете организации, тъй като, ако се върнем назад, когато Мурси беше свален от власт и Мюсюлманските братя като цяло, един от лидерите на тази организация каза, че “тепърва започва една безпощадна война срещу армията и режима в Египет, защото беше отнета една законна власт”...” – напомни журналистът.

Той добави, че ДАЕШ има много добри позиции в Либия заради хаоса там.  Загубите на територии в Ирак и Сирия говорят че групировката се премества към Северна Африка и търси нови територии.

„Не случайно нападнаха Тунис.” – напомни Халаф, като подчерта, че службите и армията в Тунис са осуетиха създаването на клон джихадистката организация в страната.

Той прогнозира, че ДАЕШ може да започне повсеместна партизанска война с участието на спящите си ядра.