Mинистър Ангелкова на среща на Г20 в туризма

Политика

20-05-2016, 17:17

Снимка:

presstv

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

България бе поканена за наблюдател по време на срещата на министрите на туризма във формат G20

През последните десет години България е отбелязала близо 40% ръст на чуждестранните туристи и основен приоритет пред нас е да гарантираме устойчивост на тези резултати. Това каза министър Николина Ангелкова по време на срещата на министрите на туризма във формат G20, която се провежда в Пекин. Тя бе поканена да направи изказване в рамките на официалното откриване на дискусията и да участва като страна-наблюдател. Форумът бе открит от вицепремиера на Китайската народна република Уан Янг.  

 

„Ключов момент за гарантиране устойчивото развитие на сектора както на национално, така и на глобално ниво е наличието на политическа воля. Туризмът показа, че е сред най-устойчивите икономически сектори, дори в условията на криза, и трябва да му се отдаде необходимото внимание“, посочи министър Ангелкова. По думите и в България, със създаването на самостоятелно Министерство на туризма, е подчертано значението и ангажираността на правителствено ниво с неговите проблеми и приоритети.

Министър Ангелкова участва и като лектор в Първата световна конференция за развитие на туризма, която се проведе в китайската столица. Събитието бе открито от министър-председателя на Китайската народна република Ли Къцян и генералния секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай. В своето изказване министър Ангелкова акцентира върху значението на местната власт и регионалния маркетинг за устойчивото развитие на туристическите дестинации. „Обособили сме девет маркетингови района на територията на България, за да представим по-добре уникалността на всеки от регионите и специализираните  форми на туризъм, които може да предложи“, каза Николина Ангелкова. Тя посочи, че страната може да предложи на практика всичко на туристите и е важно да се постави фокус върху конкурентоспособни сегменти, за да се насърчи търсенето и да се открои на международния туристически пазар.

По отношение на България туризмът е сред водещите структуроопределящи отрасли в икономиката. По данни от WTTC общият принос на  туризма и свързаните с него индустрии към БВП на страната през 2015 г. е над 10,5 млрд. лв., или около 13% от БВП.

По време на посещението в Китай министър Ангелкова и министърът на туризма на Република Аржентина Хосе Густаво Сантос подписаха Меморандум за разбирателство в областта на туризма. Тя проведе срещи и с председателя на Китайската национална туристическа администрация (CNTA) Дзиндзао Ли, с държавния секретар на Министерството на културата, медиите и спорта на Великобритания Джон Уайтингейт, министъра на туризма и античното наследство на Йордания.