16-та книга на Румен Пайташев е за историята на КЕШ/ШЛ

Проследява 60 години от турнира, победителите от Реал до Барса, и участието на българските отбори

Изтъкнатият журналист  Румен Пайташев издаде своята 16-та книга. След предишни енциклопедии за световните и европейските първенства, за книги с интервюта с Пеле, Марадона, Кройф, Херера и още много велики личности във футбола, сега на пазара излезе и енциклопедия за Купата на европейските шампиони, която се превърна в ново време в Шампионската лига.

Авторът проследява зараждането на турнира,който тръгва между двете световни войни като купа "Митропа". След това за малко е Латинска купа.

За да може два мача на силният в началото на 50-те години отбор на Уулвърхямптън със Спартак(Москва) завършил 4:0 и с Хонвед на Пушкаш и Кочиш, отново победа на англичаните,този път с 3:2, да запалят искрата. В английската преса пише, че Уулвърхямптън е световен клубен шампион. Но от Франция реагират подобаващо и журналиста от "Л'Екип" Габриел Ано дава идеята за КЕШ, която стартира от есента на 1955 година.

Румен Пайташев описва всички 60 надпревари в КЕШ/ШЛ до 2015 включително. Той посочва интересни моменти от съответните надпревари през годините. Има статистика на игралите отбори на финалите. Също така е проследено и българското участие в този турнир досега. Енциклопедията, която надхвърля 500 страници е богато илюстрована. Има и копия на билети  от знаменателни мачове, на които авторът е присъствал у нас и в чужбина.

Представянето на книгата на Румен Пайташев се състоя в Централния военен клуб, където присъстваха много гости.