Природозащитници алармираха за разрушени гнезда на птици

Регионалната екоинспекция в Благоевград забрани временно дейностите

Природозащитници от Благоевград алармираха за разрушени гнезда на птици при демонтажа на осветителни тела по околовръстното шосе на Благоевград, което е част от главен път Е-79. Регионалната екоинспекция забрани временно дейностите, предаде БНР.

При извършената незабавна проверка е установено, че в осветителните тела гнездят птици от видовете "обикновен скорец" и "чавка". Към момента и двата вида са в период на излюпване на малки и свалянето на гнездата им би довело до унищожаване на поколението. При обхода на трасето с дължина около 5 километра служителите на инспекцията са установили 58 гнезда на птици, които са били маркирани. На Областното пътно управление в Благоевград, което извършва демонтажа на старите осветителни тела, са  дадени указания дейността по маркираните стълбове да бъде преустановена.

Преди два дни е направена повторна проверка, която е констатирала, че са премахнати 15 осветителни тела, като гнездата в тях са били разрушени, което е нарушение на Закона за биоразнообразието. Направени са предписания на Областно пътно управление - Благоевград и ако не бъдат изпълнени, РИОСВ ще предприеме административно-наказателни мерки.