Тенис легенди с мисия да помагат на клубовете

Спорт

20-05-2016, 11:14

Снимка:

БФТ

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

За втора поредна година един от най-успешните ни тенисисти и треньори Матей Пампулов си е поставил амбициозната задача да окаже съдействие на родните клубове. Задачата е да се промени методът на работа, а с него да дойдат още повече успехи за България в този спорт. 
 
В екипа на Пампулов влизат още трима доказани специалисти, работили дълги години в чужбина - Божидар Пампулов, Любомира Бачева и Юлиан Стаматов. Идеята е споделяйки опита си, натрупан в тенис клубове в Австрия и Холандия, добрите практики да се приложат и на родна почва. 
 
Обиколката започва този петък, като Матей Пампулов и Пресиян Коев, който е отговорник "Развитие" към БФТ, ще посетят ТК "Албена" (Пловдив). Подробности за проекта разясни г-н Пампулов.
"Целта е да бъдем в помощ на клубовете, треньорите и състезателите по пътя им към тяхното израстване. Желанието ни е да ги предпазим от допускането на грешки. Важно е какво се случва ежедневно в процеса на работата. Изграждането на един тенис играч се осъществява, когато има единомислие между състезателя, треньора и родителите. Миналата година в Албена, където се проведоха държавните първенства до 12 и до 14 г., имах ползотворна среща с родителите и треньорите на децата. Планирам това да се случи и сега, но в разговорите този път ще се включат и самите състезатели. Световната практика е показала, че от 100 деца в един клуб едва няколко стават успешни тенисисти. Сега тенисът у нас се намира в подем, но не трябва да пилеем времето. Трябва непрестанна работа, за да имаме успехи. Ще ви дам пример с моята състезателка Тамира Пашек, която стигна високо ниво в тениса. Тренираше по шест часа и половина на ден и не искаше да си тръгва от корта. БФТ работи много за развитието на тениса. През миналата година бяха организирани 100 турнира за деца по програмата Тенис 10. През 2012 г. в Национален тенис център бе Патрик Симон - бивш треньор на стигналата до номер 1 в света Амели Моресмо. Той проведе лагер с най-добрите ни състезатели до 12, 14 и 16 г., което бе прекрасна възможност за тях. Спомням си навремето, когато чешкият треньор Бенда дойде за една седмица в Пловдив. Заниманията бяха интензивни, а нивото на този специалист бе изключително. Този период се равняваше на една година тренировки в България и бе много полезен за нас. Изненадан съм, че много малко млади треньори дойдоха да наблюдават работата на Симон. Не бива да се пропускат въможности като тази", заяви Матей Пампулов.