Ансамбъл "Филип Кутев" отбеляза 65 години

През 1951 година композиторът и диригентът Филип Кутев основава ансамбъла, който днес носи неговото име

Ансамбъл "Филип Кутев" отбеляза 65 години на сцената. Точно в 19 часа вчера в НДК започна юбилейният им концерт, съобщава БНТ. В него бяха включени класически песни от различни периоди на ансамбъла, като спектакълът завърши с премиерата на "Сватба в Шоплука".

Репетицията малко преди концерта. Всичко трябва да се получи перфектно.
"Не, не искам да се извивате така, искам да се извивате директно от сцената", обръща се хореографът към танцуващите на сцената.

Ивайло Иванов - главен хореограф на Ансамбъл "Филип Кутев": - Малко им се карахте? - Ако има защо, някой път не им се карам, някой път им се карам, зависи.

През 1951 година композиторът и диригентът Филип Кутев основава ансамбъла, който днес носи неговото име. 65 години по-късно десетки млади момчета и момичета са част от идеята да се запази българската фолклорна традиция в най-чистия й вид. Начело на ансамбъла днес е дъщерята на големия композитор.

Елена Кутева - Ансамбъл "Филип Кутев": Ще си пожелая хората, българите да имат повече чувство за своето минало, за своята история, за да имат самочувствие днес.

Най-ярките фолклорни произведения от последните шест десетилетия ще отбележат годишнината. Сред тях са Дилмано, Дилберо и Тракийската ръченица. За да я има на сцената тази магия, са вложени много труд и усилия. Бъдете сигурни, момичетата и момчетата на Филип Кутев заслужават вашите аплаузи.