Четирима евроексперти ще проверят прокуратурата

Най-доброто от печата

20-05-2016, 06:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Интригата е била около включването на холандски магистрат, тъй като Холандия е особено критична към корупцията и неефективността на съдебната система

Четирима експерти ще проверяват начина, по който работи българската прокуратура. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров след посещение в Брюксел и срещи с еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова и зам.-шефа на ЕК Франс Тимерманс.
Става дума за експерти от Великобритания, Германия, Холандия и Испания, които ще дойдат в края на месеца. По думите на Цацаров "те ще се запознаят с нормативните актове, регулиращи работата на прокуратурата и с функционалния ни анализ". Според неофициална информация е имало тиха война между прокурорите и съдиите от какви националности да са проверяващите. Интригата е била около включването на холандски магистрат, тъй като Холандия е особено критична към корупцията и неефективността на съдебната система и през последните години беше единствената спирачка пред приемането на страната ни в Шенген.
Идеята за международен одит на прокуратурата "хрумна" случайно на премиера Бойко Борисов при предишно посещение в Брюксел. Преди това подобна мярка предлагаше бившият правосъден министър Христо Иванов, но срещна силна съпротива от Цацаров. "Хрумването" на Борисов дойде след оставката на Иванов.
В края на месеца у нас ще дойде поредна мисия от ЕК по Механизма на сътрудничество, в рамките на който Брюксел пише критичните си доклади за напредъка на България в правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност. Преди няколко месеца българските евродепутати поискаха отпадането на механизма с аргумента, че е безполезен. На събитието им бе поканен и Цацаров, който също се изказа против наблюдението.
"Механизмът няма да спре, ако всички власти не обединят усилия, а резултатите не зависят от усилията само на изпълнителната или съдебната власт, а е необходим общ подход на всички власти за постигането им", заяви при последното си посещение в Брюксел главният прокурор.
ЕК иска от България резултати, каза пък правосъдният министър Екатерина Захариева. "Искат от нас резултати. Основна препоръка е бързина в съдебния процес, намаляване на формализма и борба с корупцията по високите етажи, включително в икономическите сектори. Освен резултати, от ЕК очакват и гаранции за необратимостта и устойчивостта на реформите", обясни тя. Слабите резултати в борбата с корупцията бяха основна тема в последния доклад на ЕК. В него бе посочен и скандалът "Яневагейт", в рамките на който изтекоха записи на бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева, която разказваше как Борисов наредил да я "опраскат", а Цацаров обещавал да "завоалира" разследването по аферата "Червей" с подслушването на МВР. Нито ВСС, нито прокуратурата направиха нещо след скандалните разкрития.