Черна гора влиза в НАТО

Свят

20-05-2016, 06:27

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Само Сърбия не иска влизане в Алианса от балканските страни

Външните министри на страните от НАТО подписаха в Брюксел протокол за присъединяване на Черна гора към пакта. Тя ще има статут на наблюдател на срещите на алианса, а за да стане пълноправен член, договорът трябва да бъде ратифициран от всички държави членки. Очаква се това да отнеме 18 месеца, съобщи Ройтерс.
Това е “ясен знак, че държавите в НАТО продължават да поддържат стабилността и сигурността в Западните Балкани”, заяви шефът на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел.
Генералният секретар отхвърли обвиненията на Москва, че това е враждебен ход спрямо Русия. “Основният принцип е, че всяка нация има право да избира пътя си”, каза Столтенберг.
Според дипломатически източници на 28-те страни членки ще им отнеме около 18 месеца да ратифицират споразумението за присъединяване на Черна гора. Пактът покани малката държава да се присъедини през декември.
Тогава Москва заплаши да прекрати всичките си съвместни проекти с Черна гора, ако тя влезе в НАТО. Зам.-шефът на парламента Левичев каза, че ако в Черна гора се появят военни бази на НАТО, страната ще остане без руски инвестиции. Дипломат №1 Сергей Лавров нарече всяко разширение на НАТО на изток грешка и провокация.
Черна гора ще бъде първият нов член на пакта от 2009 г., когато се присъединиха Албания и Хърватия. Само Сърбия не иска влизане в НАТО от балканските страни.