София събра жени лидери в Глобален форум

Общество

19-05-2016, 11:53

Снимка:

newsbnt

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Повече власт за жените, призова Ирина Бокова

Продъжава  Глобалният форум на жените лидери, под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО и официален кандидат на страната ни за ръководител на ООН Ирина Бокова и  Съвета на жените в бизнеса в България.

Във втория ден на форума, встъпително слово ще произнесат Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО, вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, сред панелистите на форума ще бъдат министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на земеделието и храните Десислава Танева и др.

Няма мир без развитие, не можем да постигнем мир без равноправие на жените, не можем да постигнем устойчиво развитие без равноправие на жените“, подчерта Ирина Бокова днес.

Генералният директор на ЮНЕСКО подчерта, че стремежът на ООН е да постигне равноправие и овластяване на жените. По думите й равноправието и овластяването на жените са двете страни на една и съща монета. „Целта на този форум е да подкрепим жените-лидери”, заяви Бокова.

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева изтъкна по време на своето представяне, че е голямо геройство да издържаш и това качество жените го притежават.

Вицепремиерът изтъкна, че министър Лиляна Павлова е взела един от най-тежките ресори, който досега не е бил свързан с жена - строителството. „Ние не сме направили достатъчно, за да подкрепим една жена да направи първата крачка”, коментира Кунева.

Бизнесдамата Боряна Манолова,  заяви, че участието на жени в управлението на компаниите допринася за тяхната стабилност, като изтъкна, че те отчитат 16% по-голяма възвръщаемост в продажбите.

По думите й 9 от 19-те членове на кабинета в момента в България са дами и то с едни от най-сложните ресори.
Инж. Манолова припомни думите на Маргарет Тачър: „Ако искаш нещо да бъде казано - помоли мъж, ако искаш нещо да бъде свършено - помоли жена.”