Държавата оскъпява търговията с горива

Най-доброто от печата

19-05-2016, 07:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

НАП ще иска нови гаранции за месечни сделки над 25 хил. лв., с което ще изтласка малките от пазара

Държавата ще изисква от търговците на горива обезпечения, ако направените от тях продажби надхвърлят 25 хил. лв. за месец. Те могат да са под формата на банкова гаранция, пари по сметка или държавни ценни книжа и ще са в размер на 20% от сделките, но не по-малко от 50 хил. лв.
Това предвиждат промените в Закона за ДДС, които Министерството на финансите публикува в сряда на сайта си. Целта им е да увеличат постъпленията от ДДС в бюджета. Но освен това ще пренаредят дистрибуцията на горива и най-вероятно от пазара ще отпаднат малките играчи. Търговци не изключват новото изискване да се отрази и на крайната цена предвид немалкото пари, които държавата ще блокира.
Предложението е поредна мярка, която затяга пазара на горива. Годишно потреблението на течни горива в страната е около 3.5 млрд. литра, което по груби изчисления е 7 млрд. лв. Тоест търсените гаранции ще са за огромни суми.
Кой е засегнат
Новите изисквания са за цялата верига за търговия с горива. Обезпеченията са със срок една година и ще се предоставят на Националната агенция за приходите (НАП). Тя от своя страна ще е длъжна да създаде електронен публичен регистър, в който ще се вписват идентификационни данни за лицата, предоставили обезпечение, размерът му и срокът на действие. В мотивите е посочено, че целта е "да се осигури правна сигурност за получателите по доставки на течни горива, че техните доставчици са обезпечили задълженията си за ДДС и в случаите на укрит данък от доставчик претенцията на държавата да не бъде насочена към получателя по доставката".
Търговците, които към датата на влизане в сила на промените отговарят на условията, ще са длъжни да предоставят пред НАП обезпечения в едномесечен срок. Например, ако една компания е сключила сделки за 300 хил. лв., ще трябва да ги обезпечи пред НАП с 60 хил. лв. Ако следващият по веригата ги закупи за 400 хил. лв., обезпечението, което ще дължи, вече ще е 80 хил. лв. Приходната агенция ще може да тегли сумите от гаранциите по сделките, за които установи, че не са декларирани от търговеца, като така се надява да пресече измамите с фиктивните фирми.
Търговец на едро коментира, че това е мярка за изсветляване на сектора, която ще има благоприятен ефект за фиска от гледна точка на постъпления от ДДС. Според него има твърде много играчи на пазара, като някои от тях продават на нереално ниски цени. Друг е въпросът, че ще промени изцяло начина на дистрибуция на горива - ще изчезнат някои малки играчи, ще се скъси и веригата на доставките. В момента тя включва поне няколко търговеца, докато се стигне до бензиностанцията. Не е изключено новата регулация да се отрази и в крайната цена на горивата.
Според данъчни консултанти в проекта не е описано и по какъв ред НАП ще освобождава обезпеченията. Посочено е единствено, че това ще става, ако съответният търговец се дерегистрира по ДДС. При такава процедура обаче задължително се минава и през данъчна ревизия, която може да продължи с години.
Защо се прави
Според анализ на данъчните щетите за бюджета от сделки с течни горива растат всяка година. Така от 55 млн. лв. през 2013 г. те достигат до 109 млн. лв. през миналата година. Укриването на косвения данък според НАП става чрез няколко схеми: като се регистрира нова фиктивна фирма само за определена сделка, при документални сделки между свързани лица, при покупка с фалшиви документи или фактуриране на по-малки от реалните количества.
От НАП ще могат да прекратяват регистрацията по ДДС на компании, които не са предоставили в срок или в пълен размер исканото обезпечение. В проекта са предвидени и глоби или имуществени санкции в размер на 25% от дължимата гаранция, но не по-малко от 10 хил. лв.
Обсъждането на текстовете ще продължи до 1 юни, след което трябва да се внесат за одобрение в Министерския съвет.