Арест заради матурите- две телевизии си купиха отговорите

Крими

19-05-2016, 06:18

Снимка:

ucplaneta.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кунева пусна сигнал до Цацаров за изтичане на информация

Икономическа полиция арестува посредник от Стара Загора, който продал верните отговори на провелите се днес матури по български език и литература. Екип на БНТ платил за тях 40 лв., като след получаването им в есемес по време на теста трябвало да плати още толкова. Парите били преведени на задържания чрез куриерска фирма. След друг сигнал за купени отговори от екип на Нова телевизия министър Меглена Кунева сезира главния прокурор Сотир Цацаров. Сделката била осъществена чрез фейсбук.
Още три сигнала за продажба на отговори са получени в МВР и се разследват. Анулирани са 33 работи, от които 19 за преписване и 14 за ползване на мобилна техника. Най-много опити за преписване има в Благоевград - 7, Пазарджик - 6, Бургас - 6, и Кюстендил - 3.
Повечето преписвачи са хванати чрез камерите за наблюдение, заяви пред „Труд“ зам.-министърът Диян Стаматов. По последния въпрос след теста зрелостниците писаха по темата „Разрушената хармония“ по „Гераците“ на Елен Пелин.
На изпита се явиха 48 026 ученици, 4549 души са го пропуснали. След като публикуваха отговорите на теста, сайтът на МОН се срина заради огромния трафик.
В сряда се проведе и външното оценяване по БЕЛ след седми клас, но там сериозни нарушения не са установени.