КАТ поема контролните функции на ДАИ

Общество

19-05-2016, 06:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За целта обаче трябва да се променят законите за автомобилните превози и за движение по пътищата

Контролната дейност, която Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” извършва на пътя, изцяло ще се прехвърли към КАТ. Това съобщи във Варна министърът на транспорта Ивайло Московски. В края на май ще бъде готов анализът за окрупняване на контролните органи.

Униформените от „Пътна полиция“ ще могат да контролират автобусите и камионите без с тях да има екип на ДАИ. В момента голяма част от документите на тези превозвачи могат да се проверяват само от инспекторите на Агенцията. Още през месец април Ивайло Московски каза, че промяната може да бъде факт, след като докладът бъде готов.
За целта трябва да бъдат променени поне два закона – за автомобилните превози и за движение по пътищата. Отделно трябва да бъдат преработени и редица наредби, които в момента регламентират контролната дейност на ДАИ. Все още не е ясно колко време ще отнемат процедурите, нито дали това означава начало на закриване на ДАИ.

В момента се публикуват промени в наредбата за провеждане на шофьорските изпити, обяви още транспортният министър.
“До изграждането на така наречените “изпитни терминали”, които представляват кабини, изпитите ще се провеждат в отделени работни места, за да няма възможност за пряка комуникация. Надявам се до края на годината да започне изграждането на изпитните терминали, които ще бъдат звукоизолирани и шумоизолирани, ще има видеонаблюдение”, обясни Московски.
Кандидатите няма да имат право да носят технически устройства по време на изпита и ще се проверяват със специална апаратура. Ще влизат единствено с таблета, на който ще се провежда теоретичният изпит. “Дори няма да има субективен фактор от страна на изпитващите”, посочи министърът и уточни, че в учебни центрове повече няма да бъдат провеждани изпити, а само в офисите на “Автомобилна администрация”.