Бойко Борисов: Очакваме нов етап в развитието на икономическите отношения между България и Узбекистан

Политика

18-05-2016, 11:00

Снимка:

Пресцентър

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът на Узбекистан Гуломжон Ибрахимов откриха завод за рециклиране на масла, съвместна инвестиция на българската компания „Приста Ойл” и държавното узбекистанско предприятие „Узнефтепродукт”. Церемонията постави началото на 20-ата международна конференция и изложба „Нефт и газ в Узбекистан”. Юбилейното издание на форума се провежда в столицата Ташкент и в него участват над 200 компании от 26 държави.

Българо-узбекското предприятие се намира в гр. Ангрен и откриването се състоя чрез телемост. „Дори и днес сме свидетели на иновация – вместо да пътуваме до завода, успяхме чрез видеовръзка да свържем днешната конференция с една българо-узбекска инвестиция в областта на енергийната ефективност, която води до опазване на околната среда, отработване и производство на нефтопродукти и разкриване на работни места”, коментира министър-председателят. Високотехнологичното предприятие, в което са вложени 15 млн. долара, ще преработва годишно 43 хил. т отработени масла и ще произвежда 30 хил. т базови масла.

Премиерът Борисов изрази благодарност към президента Ислам Каримов за условията, които страната създава за развитие на двустранните икономически връзки. „В България гледаме на Узбекистан като на наш стар приятел с възможности за сътрудничество не само в енергетиката, а също в земеделието, в туризма и като на мост към Централна Азия. Смятам, че отношенията ни са пример за добро сътрудничество и приятелство в толкова сложния свят, който ни заобикаля, и се надявам, че започва нов етап, който да стимулира бизнесконтактите между двете страни”, каза министър-председателят Борисов.

По-късно днес той ще проведе среща с президента Ислам Каримов, като основна тема в него ще бъдат възможностите за развитие на търговско-икономическите отношения на България и Узбекистан.