Фондът за гарантиране на влоговете взема 600 млн. евро кредит от ЕБВР и СБ с държавна гаранция

Портфейл

18-05-2016, 06:21

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тъй като гаранцията е много голяма, кабинетът ще поиска одобрение от парламента чрез ратификация

Заеми за общо 600 млн. евро ще бъдат получени от Фонда за гарантиране на влоговете /ФГВ/. Те са държавно гарантирани, заради което правителството ще предложи на Народното събрание да ратифицира споразуменията.
Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка ще отпуснат два заема и двата в размер на по 300 млн. евро на Фонда за гарантиране на влоговете. Общата сума от 600 млн. евро може да бъде гарантирана от държавата, според записано в бюджета за тази година, съобщава БНР. Тъй като това е много голяма гаранция, правителството ще поиска одобрението на парламента чрез ратификация на споразуменията. Парите ще осигурят по-голяма финансова независимост на фонда, допълват от правителството.
С друго свое решение кабинетът одобри финансовата рамка за първите три месеца. За този период има излишък от 1,8 млрд. лева, който е формиран от по-добрата събираемост на приходите, както и от възстановяване на европейски средства. От кабинета подчертават, че и разходите на хазната са по-малко спрямо първите три месеца на година по-рано.
Междувременно нов дълг от 100 млн. лева под формата на държавни ценни книжа беше взет от финансовото министерство. Лихвите по новия дълг ще са по-ниски спрямо същата емисия през януари.