„Евровизия“ отговори на петицията за преразглеждане на победителя

Украйна остава победител в конкурса

Европейският съюз за радиоразпръскване (EBU), публикува своят отговор на петицията, подписана от над 350 хиляди души в интернет. Подписката призовава за преразглеждане на резултата, като изразява негодувание срещу победата на украинската представителка Джамала.

Публикуваме пълният текст на организаторите на конкурса:

Май 17, 2016 -  Евровизия 2016 беше зрелищно шоу и свидетелство за една година упорита работа с толкова много хора от толкова много страни. Концертът на живо беше телевизионна продукция от световна класа с трилър кулминация в събота вечер. 

Ние разбираме, страстите и емоциите, които са породени от конкурса на Евровизия. В светлината на това, ние взехме под внимание Вашата петиция и оценяваме тази възможност да отговорим.

Победителят на Евровизия 2016 беше избран от специалисти в музикалната индустрия и вие, зрителите у дома, всяка страна с 50-процентен дял в резултата. Украинката Джамала спечели, благодарение на широка подкрепа и от двете страни – жури и телезрители. Тя го направи с изключително представяне на емоционална песен, разказваща лична история.

Австралийката Дами спечели вота на журито. Сергей Лазарев спечели Телегласуването. И двамата заслужават признание за своите представления от световно ниво, техните велики песни и за това, че бяха великодушни в поражението. Те може и да не са спечелили конкурса, но отговориха на резултата като победители. Ние уважаваме и оценяваме това.

Евровизия е състезание. Може да има само един победител. Ние разбираме, че не всички са съгласни с резултатите от конкурса за песен на Евровизия тази година, обаче в конкурс, където резултатите се определят въз основа на субективни и често много лични мнения, винаги ще има хора, които не са съгласни. 

Независимо от това, резултатът остава валиден с всички възможни средства, в съответствие с правилата, тъй като те са били известни на всеки участващ телевизионен оператор, всеки артист и всеки посветен фен. 

Украйна е, и ще остане победител на Евровизия 2016. Независимо дали сте съгласни или не, ние призоваваме тези, които са подписали тази петиция, да приемат резултата, валиден в съответствие с правилата, и да продължим конструктивния диалог за това за по-нататъшното укрепване и подобряване на Евровизия.

Европейски съюз за радио и 17 май 2016