Руснаците гракнаха срещу „Евровизия“

Настроенията в Русия са на двата полюса, EBU ще отговори на призива за преразглеждане

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) планира да разгледа молба за преразглеждане на резултатите от "Евровизия-2016", публикувана на Change.org  пише РИА Новости.

До момента петицията е подписана от повече от 350 хиляди души.

"Ние сме наясно с петицията, въпросът ще бъде обсъден днес и отговорът на EBU ще бъде публикуван по-късно", каза пред РИА Новости говорителят на "Евровизия" и EBU Пол Джордан.

Той също така смята, че е "малко вероятно резултатите да бъдат преразгледани."

На провелия се в Стокхолм конкурс "Евровизия" победи представителката на Украйна, на второ място бе класирана певицата от Австралия, а трети е руснака Сергей Лазарев с най-голям брой зрителски гласове.
Руските сенатори също предлагат вотът и победителят да бъдат преразгледани като не отговарящ на реалните симпатии на зрителите.

"В този конкурс политиката взе превес над изкуството, и така честно казано, това е първият път",  каза първият заместник-председател на Съвета на федерацията в Комисията по отбрана и сигурност Франц Клинцевич, като добави, че да бъдат убедени организаторите да преразгледат резултатите ще бъде трудно.

В същото време Яна Рудковская, продуцент на победителя в "Евровизия-2008" Дима Билан, смята, че никой няма да преразгледа резултатите от конкурса.

"Има правила, които (през 2016 г.) бяха променени, сега гласуват публиката и професионалното жури, чиято задача е да оценят вокалите и "хитоносителството" на песните. Публиката оценява най-вече образ", добавя тя.

Въпреки това, според нея, системата за гласуване на журито е несъвършен и има нужда от подобряване. 
"Съгласна съм, че Лазарев не бе оценен правилно. Но нашето жури също даде на Джамала нула, а зрителите я похвалиха с 10 точки. Австралийката беше оценена от журито с 2 точки, как е възможно, когато тя беше най-силната? Оказва се, че ние не сме по-различни от другите, така че да устройваме скандал е неподходящо "- обобщи продуцента.