Отгледай си дрехи

Арт и Стил

17-05-2016, 17:21

Снимка:

БНТ

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Да отгледаш столове и маси

Предимството да си отглеждаш сам прехраната

Бактерии произвеждат платове

Вземете зелен чай, захар и малко микроби - от онези, които вършат полезна работа. Необходима ви е и доза време, за да получите желания плат. Материя за изработване на дрехите, които желаете. Рецептата е на британската дизайнерка Сюзън Лий. Тя откри тайната още преди години и вече има немалка армия от последователи.

Всичко започнало с желанието на Сюзън да скрои бъдещето си. Буквално. Като дизайнер тя използвала конвенционални платове. Но след среща с един британски биолог решила, че природата дава всичко и че хората могат да си отглеждат дори и дрехи. Така взела радикалното решение сама да си прави платовете.

Ето и тайната: сваряват се 30 литра чай, след това се добавят няколко килограма захар. Когато захарта се разтвори, чаят се изсипва в специална вана. Микроорганизмите се добавят, когато температурата падне под 30 градуса. Ферментацията започва до три дни. Постепенно се оформя тънък слой. До 2-3 седмици той се превръща във фина материя. След като се изсуши, от нея се получава материал, който много наподобява кожа.
Британската дизайнерка го използва, за да създава какво ли не- от спортни до луксозни дрехи. В колекциите има блузи, панталони, якета, чанти, дори и обувки.
Дрехите на Лий са напълно биоразградими. В момента, в който омръзнат на притежателя си, той може просто да ги хвърли и от тях ще поникнат растения. Сюзън Лий казва, че след години дрехите ще бъдат живи организми, които ще живеят в симбиоза с човешкото тяло. Облеклото дори ще действа като детектор на болести, убедена е модната дизайнерка. Тогава платовете наистина ще остават живи, а перилните препарати ще се превърнат в отживелица. Защото опцията самопочистване ще бъде част от качествата на материята, а дизайн и наука ще се грижат за перфектната модна и телесна линия, съобщава БНТ.