Битката за надмощие в Океана: “Зъмуолт” срещу "Петър Велики"

Свят

17-05-2016, 16:26

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Американският есминец за $4,4 млрд. e най-съвършеният в света, а руският - най-големият атомен боен кораб

В един и същи ден в началото на седмицата световните агенции съобщиха две новини, отбелязващи нов етап в битката за надмощие в световния Океан между двете свръхдържави САЩ и Русия. Два мощни бойни кораба, които нямат аналог, излизат в открито море. Военноморските сили на САЩ поемат до дни собствеността над “Зъмуолт” - най-големия и технологично най-съвършен ракетен ескадрен миноносец в света, съобщи АП, цитирана от "Труд". На 186-метровия боен кораб се товарят униформи и вещи на моряците, провизии и резервни части, преди членовете на екипажа да поемат своите задължения, заяви капитанът му Джеймс Кърк.
“Зъмуолт” е първият от нов клас кораби, изграждани в корабостроителницата в Бат, щата Мейн. Той има ъгловата форма, която го прави 50 пъти по-труден за откриване от радари, като отразяващата повърхност на кораба с водоизместимост 15 000 тона е като на рибарска гемия. Той е захранван изцяло с електричество чрез турбини, подобни на тези на “Боинг 777”.
Новите му оръдия са проектирани да поразяват цели на 160 км. А усъвършенстваната автоматика позволява множеството му системи да бъдат управлявани от едва 143 души екипаж, част от които над две години се обучаваха в Бат. Окончателната цена на “Зъмуолт”, който ще бъде приет на въоръжение през октомври, се очаква на надхвърли $4,4 млрд.
Първоначалната концепция за този кораб бе представена преди 15 години, след което бяха правени няколко промени. Окончателният дизайн изискваше стелт технология и усъвършенствана оръдейна система, която да поразява цели зад хоризонта с хирургическа точност и висока скорострелност.
Растящата цена и съпротивата срещу нея в Конгреса принуди ВМС на САЩ да редуцира планираните 32 такива кораба на 3. Това стана, след като Сметната палата предупреди, че флотът се опитва да вкара прекалено много нови технологии в проекта. “Затова сглобяването на “Зъмуолт” бе голямо предизвикателство, но изпитанията на вода показаха, че е кораб от световна класа с уникални възможности”, каза Лорън Томпсън, старши анализатор по военно дело в института “Лексингтън”.
Тежкият атомен ракетен крайцер "Петър Велики", флагманът на руския Северен флот, за първи път от две години излезе в открито море, съобщи от своя страна ТАСС, като се позовава на пресслужбата на флота.
"Това е първото излизане в открито море на ракетния крайцер след възстановяването на техническата готовност на кораба. Екипажът на "Петър Велики" отработи всички задачи по основната подготовката, проведе проверка на готовността на оръжията и техническите средства на кораба за действия в море", уточнили в пресслужбата.
През 2013-2014 г. крайцерът беше на мисия в Средиземно море, продължила над седем месеца. "Петър Велики" е най-големият в света боен кораб с атомна енергийна установка, който не представлява самолетоносач. Той е въоръжен с противокорабни ракети "Гранит" и зенитна ракетна система "Форт" (морския аналог на С-300).
Според източник от корабостроителния отрасъл през 2019-2022 г. "Петър Велики" ще бъде модернизиран и ще получи най-новото въоръжение, включително хиперзвуковите ракети "Циркон", допълва БТА.