Борисов: Мощно се насочваме към Северозапада и Северна България

Политика

17-05-2016, 16:18

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

При тези показатели в бюджета и падаща безработица нямаме никакво морално основание за предсрочни избори

През първото тримесечие на 2016 г. БВП нараства с 2,9 на сто спрямо същия период на предходната година, а крайното потребление регистрира растеж от 2,4 на сто. Коефициентът на регистрираната безработица продължава да следва низходящ тренд на развитие и достига, по данни на Агенцията по заетостта, 9,9 на сто през март, което с 1,1 процентни пункта по-ниско спрямо същия период на предходната година. Приходите и помощите по консолидирания бюджет към края на март са в размер на 9,97 млрд. лв. и нарастват с 1 302 млн. или 16,7 на сто спрямо първото тримесечие на 2015 г. Фискалният резерв е 11,9 млрд. лв., като излишъкът е 1 863 млн. лв.
Тези данни за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на КФП за първото тримесечие на 2016 г. бяха изнесени на днешното правителствено заседание от министъра на финансите Владислав Горанов, цитиран от пресслужбата на кабинета.
"При тези показатели мен ще ме е срам пред хората в България, а и пред Брюксел, да кажем, че ни е трудно в парламента. Нямаме никакво морално или каквото и да е друго основание да се подвеждаме за предсрочни избори", коментира по време на заседанието министър-председателят Бойко Борисов, видно от публикуваната стенограма.
Той припомня поставената цел за 4 процента ръст на икономиката и акцентира върху необходимостта от създаване на максимално добри условия за инвестиции.
Министърът на икономиката Божидар Лукарски информира за закупени нови терени близо до Пловдив от японска фирма - производител на пневматика. Тази година започва да се строи най-големият завод на Балканите за пневматични машини, като ориентировъчно ще бъдат разкрити поне 2400-2500 работни места, смята министърът. 
В тази връзка, премиерът коментира: "Навремето казваха, че асфалт не се яде, а сега там, където има магистрали и жп линии, там отиват инвеститорите. Затова, сега мощно се насочваме към Северозапада и Северна България".
Част от кабинета изразява несъгласие с предложението Нешка Робева да бъде предложена на президента за награждаване с орден "Стара планина" за заслуги в културата и изкуството. В мотивите си вицепремиерът Румяна Бъчварова отбелязва, че за да бъде удостоена определена личност с най-високото държавно отличие, тя трябва да отговаря на много по-високи изисквания в съответната област. "С цялото ми уважение към заслугите на госпожа Робева към спорта, към нейните успехи там, които са безспорни, мисля, че приносът й в областта на културата, заради който се предлага да бъде отличена, не може да бъде съпоставян с този на действително утвърдени творци, каквито има в следващата точка и които се предлагат за орден "Св. Св. Кирил и Методий". Например, Теди Москов, Камен Донев, Мариус Куркински, Васко Василев, да не изброявам всички. Затова, може би е по-добре да бъде наградена за заслугите й в областта на спорта".
При гласуването 7 от министрите са "за" внесеното предложение, а 6 са "против", поради което предложението се приема.
На заседанието се обсъжда и прогнозната сума за председателството на България в ЕС. Министърът на финансите Владислав Горанов посочва, че е необходимо да стартират някои обществени поръчки, свързани с логистичното осигуряване на председателството и да се извършат инвестиции в инфраструктурата.
Не бива да ни изненадва значителната сума, която ще се наложи да се вложи в организацията на Българското председателство, тъй като това е най-важното събитие от обществено политически характер, което ще се провежда на територията на България в следващите няколко години, мотивира се финансовият министър. Той припомня, че предвидената прогнозна сума от 49,858 млн. лева, е вероятно половината от необходимата до края на Българското председателство.