Разпределят 90 млн.евро по най-голямата програма за малки фирми

Най-доброто от печата

17-05-2016, 06:59

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

С тях ще се финансират енергийно по-ефективни машини и строителство на цехове

Най-голямата програма за субсидии за бизнес тази година започва. Малки и средни предприятия ще могат да кандидатстват за общо 90 млн. евро (176 млн. лв.), с които да купят енергийно по-ефективни машини, да построят цех или ВЕИ захранване на фабриката си. Максималното безвъзмездно финансиране на компания ще е 1.5 млн. лв. Срокът за внасяне на проекта изглежда дълъг - почти пет месеца, но задължително преди това всеки кандидат трябва да премине и през енергиен одит, който да бъде одобрен от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.
Повече пари за малките
Процедурата "Енергийна ефективност за малките и средните предприятия" беше открита с известно закъснение в края на миналата седмица. По нея отделните проекти могат да получат между 50 хил. и 1.5 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ.
Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 90 млн. евро, от които 80% се осигуряват от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите са национално съфинансиране.
От сумата 24 млн. евро ще бъдат разпределени сред микропредприятията, 30 млн. евро са предвидени за малките, а 36 млн. евро – за средните фирми. Така на практика средствата за малките фирми са увеличени за сметка на микропредприятията. В първоначалния вариант на документите, които бяха публикувани за обществено обсъждане в началото на февруари, двете групи компании трябваше да получат по 27 млн. евро. Предложението за промяната е направено от потенциален кандидат, според когото има няколко аргумента повече средства за бъдат заделени за малките фирми. Първо, голяма част от микропредприятията са от селски райони, а такива фирми са недопустими за финансиране. Освен това при други подобни процедури за европейски субсидии най-голям е бил интересът от средните фирми. Значение има и фактът, че микропредприятията имат по-ограничени финансови възможности и съответно изпълняват по-малки проекти.
Изключенията
В процедурата могат да участват микро-, малки и средни предприятия, които имат минимум три приключени финансови години. Основната им икономическа дейност трябва да бъде в един от следните сектори – добивна и преработваща промишленост, производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива, водоснабдяване и канализация, строителство.
Извън програмата остават няколкостотин български компании гиганти - с персонал над 250 души и годишен оборот над 97.5 млн. лв. или активи над 84 млн. лв. Процедурата за тях трябва да се открие в края на тази година, а общата сума, която ще бъде разпределена, е 50 млн. евро (97.8 млн. лв.).
Има и някои ограничения, за да се избегне припокриването с програмата за селските райони. Не могат да получат финансиране например микропредприятия от тези райони, фирми - производители на храни и напитки, и др. Средства не са предвидени и за компаниите от секторите търговия и услуги.
Субсидиите се отпускат за изпълнение на мерки за енергийна ефективност, които са включени в обследването. Всяка от тях трябва да води до енергийни спестявания от поне 5%.
Не се допуска финансиране на дейности, които са започнали преди подаване на проектното предложение или са финансирани от други публични източници. Изключение е енергийният одит, който задължително се извършва преди подаването на документите, но разходите за него се признават и могат да се включат в бюджета на проекта.
Енергийният одит се извършва по образец и задължително минава през одобрение от Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР). За целта той трябва да бъде подаден в агенцията най-късно до 10 август. В срок до 15 дни АУЕР може да поиска преработка на одита или разяснения, а кандидатите имат 14 дни за отговор след получаване на искането.
Оценяване и бонуси
Селекцията минава на два етапа, като до техническа и финансова оценка стигат само фирмите, преминали проверката за административно съответствие и допустимост. Най-много точки носи критерият "Повишаване на енергийната ефективност" (48 от 100), в който основна тежест имат енергийните спестявания, които проекът цели да постигне. Общо 18 точки се дават за конкурентоспособност в резултат на проекта (измерена като очаквана вътрешна норма на възвращаемост на инвестиционните мерки по проекта и срока на откупуване на инвестицията), а 17 са за икономическа и финансова стабилност на кандидата. Общо 12 точки са предвидени за приоритетни проекти. Сред тях са такива, които се изпълняват в сектори с висока енергийна интензивност като химическата промишленост, производството на метали, цимент, керамика, стъкло, вар и хартия. Допълнителни точки се дават и на проекти, които се изпълняват в Северозападния район, като и за дейности, които включват пречистване на отпадъчни води, рециклиране на бракувана продукция или използване на рециклирани суровини. Успешно преминават всички проекти с 60 или повече точки, но финансиране се отпуска по реда на класирането до изчерпване на ресурса.
Проектни предложения се приемат до края на деня на 12 октомври. Подаването е изцяло по електронен път.