КЗК обвини ЧЕЗ в злоупотреба с господстващо положение

Компанията неправомерно е отказала достъп до електроразпределителната мрежа, показа проверка на регулатора

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви претенции за извършена злоупотреба с господстващо положение на едно от дружествата на ЧЕЗ България - „ЧЕЗ Разпределение“, става ясно от съобщение на регулатора.

Обявлението е във връзка с жалбата на „Нови енергии“ за необоснован отказ за достъп до електроразпределителната мрежа на тяхната водна централа. Дружеството на ЧЕЗ е оператор на единствената електроразпределителна мрежа във Врачанска област, където се намира и локацията за изграждане на водната централа „Гара Елисейна“.

Проверката на КЗК е показала, че начинът на водене на процедурата за присъединяване на обекта към енергийната мрежа представлява необоснован отказ на достъп. По този начин се ограничава стопанската дейност на „Нови енергии“.

Определението на КЗК не подлежи на обжалване, посочват още от регулатора. Двете страни обаче ще имат възможност да представят своите възражения на открито заседание на Комисията.

В отговор на КЗК от ЧЕЗ посочват, че по никакъв начин не са ограничили или нарушили интересите на инвеститора по смисъла на Закона за защита на конкуренцията.

„ЧЕЗ Разпределение България" АД стриктно спазва българското законодателство. Спазвайки законовите изисквания, компанията е представила на инвеститора „Нови енергии“ ООД предварителен договор за присъединяване с условия за присъединяване, които гарантират нормалното функциониране на обекта“, пише в прессъобщението на енергийната компания. 

В края на миналата седмица от регулатора предявиха обвинения за злоупотреба с господстващо положение и срещу Националната електрическа компания (НЕК). 

Според проверката държавната компания е поставила в по-неблагоприятно положение едно от дружествата на EVN България – ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп, с поведението си на пазара на производство и търговия на едро на електроенергия с пиков товаров профил.