Проведеният в Европейския парламент вот срещу гарантиране на Китай статут на пазарна икономика в Световната търговска организация (СТО) „изобщо не е конструктивен”.

Това заяви външният министър на азиатската страна след среща с френския си колега, цитиран от „Франс прес”.

Китай се присъедини към СТО през 2001 година. Пекин отбелязва, че в протоколите по присъединяване е заложено, че този декември, 15 години по-късно, страната автоматично трябва да получи статут на пазарна икономика.

Но миналата седмица повечето евродепутати в Страсбург гласуваха против Китай да получи подобен статут. Мотивът е, че това ще струва работни места на Европа в ключови индустриални сектори като производството на стомана.

„Ние вярваме, че това решение на Европейския парламент изобщо не е конструктивно”, каза министър Ванг И на съвместна пресконференция с френския си колега Жан-Марк Еро в Пекин.

Призоваваме ЕС да погледне обективно на въпроса и да спази правилата на СТО, добави той.

Като член на СТО ЕС трябва да изпълни обещанията си и да не отрича, или отбягва въпроса. Желанието на Китай е ясно, просто и разумно: всеки трябва да запомни, че са приели ангажименти, поясни дипломатът.

Китай е втората най-голяма икономика в света и вторият най-голям търговски партньор на ЕС, като дневно търговският обмен възлиза на над 1 милиард долара.

Брюксел обвинява комунистическата държава, че наводнява световния пазар със стомана, което е в нарушение на световните търговски правила.

Миналата седмица евродепутатите приеха необвързваща резолюция, с която призовават китайския износ да бъде третиран по „нестандартен начин”, така че да се подкрепят и защитят индустрията на ЕС и трудовият пазар на съюза.

До лятото Европейската комисия трябва да реши дали Китай трябва да получи статут на пазарна икономика.