София - Балкан с две победи на старта на Държавното първенство по баскетбол за колички

Имаше оспорвани мачове, пълни с обрати

Министър Красен Кралев откри първия турнир от първото държавно първенство по баскетбол на колички и връчи количките на БК „Джавелин“ (Бургас) и БК „Варна 2010“. Третият отбор БК „София – Балкан“ получи своите колички на церемония, организирана по-рано през месеца. Първото Държавно първенство бе открито в зала „Христо Борисов“ във Варна в присъствието и на кмета на Морската столица Иван Портних, президентът на БФБаскетбол Георги Глушков и Генералния секретар на Европейската федерация по баскетбол на колички Фриц де Йонг.

„За мен е чест да открием първото Държавно първенство по баскетбол в колички в България. Аз се надявам да има поне още няколко клуба, които да участват в тази надпревара“, каза президентът на баскетболната централа Георги Глушков.

„Най-важното е да покажем на тези хора, че държавата вече има различно отношение към развитието на спорта за хора с увреждания. Заедно с Параолимпийската асоциация и с кметовете ще търсим начин да ги обезпечим и да направим спортната инфраструктура достъпна за тях, за да могат да спортуват“, каза пък министър Кралев. „Медалите ни радват, но не на всяка цена. Най-важното е с тези пари, които даваме за спорт за хора с увреждания да се постигне масовост и повече хора да бъдат интегрирани в голямото спортно семейство“, допълни той.

Министерството на младежта и спорта осигурява количките за баскетбол по „Програма за развитие на спорта за хора с увреждания” със 100 000 лв. Със средствата са закупени топки, екипировка и 20 колички за трите клуба в страната „София – Балкан“, БК „Варна 2010“ и БК „Джавелин“ (Бургас), като са заделени средства за още 5 колички, предвидени за четвърти отбор. По проекта БФБ получи и финансиране за организацията на Първото държавно първенство по баскетбол на колички, за 4-ма треньори, координатори и помощен персонал, които работят с 41 баскетболисти и за транспортни разходи.

Преди началото на мачовете Де Йонг извърши класификация на състезателите от трите отбора. „За мен е голямо удоволствие да Ви поздравя за първото държавно първенство по баскетбол за инвалидни колички. Искам да изряза благодарността си към министъра на спорта. Това е първата стъпка за развитието на този спорт. Ние сме горди, че България вече е част от нашето семейство. Надяваме се скоро тимовете ви да вземат участие и в Европейските клубни турнири“, каза гостът.

В много оспорван мач, пълен с обрати, първият двубой от Държавното първенство завърши с успех на София-Балкан, които победиха домакина Варна 2010 с 41:38. С 22 точки за столичани се отличи Ивайло Петров, а с 9 се отличи Николай Ваклинов. За домакините по Христо Мисляков и Мартин Иванов вкараха по 12 точки. „Двата отбора демонстрираха много добра резултатност“, отбеляза Де Йонг.

Във втория мач за деня София-Балкан записа втори успех, като победи Джавелин с 37:14.