Организират протест в Гърмен на 23 май

На тази дата се навършва година от сблъсъците между роми и местни жители

На 23 май, когато се навършва година от сблъсъците между ромите и местните жители, в Гърмен ще има голямо шествие. Тази седмица жителите на село Гърмен възобновиха протестите си срещу узаконяването на постройки в ромския квартал “Кремиковци” и срещу бездействието на институциите.

От общината искат да съборят постройка към къщата на Костадин Стоименовму, въпреки че е плащал данъци за нея. Това е поводът възрастният човек да стане част от новата вълна протести срещу узаконяването на постройки в ромския квартал “Кремиковци”. Там година по-късно все още нищо не се е случило след като беше решено незаконните постройки да бъдат съборени.

Костадин Стоименов живее в село Гърмен. Иска да разбере законите в България за всички ли важат. На протеста пред общината в селото носи и собствената си съдба, заверена с нотариален акт и разписки за платени данъци за скромна постройка от 40 квадратни метра.

"Сега редно ли е моето да се събори, а да се узакони гетото на Кремиковци? Затова съм дошъл и просто не знам какво се получава в тая нашата хубава красива държава”, казва той.

Според Стоименов протестите в Гърмен са единственият вариант на местните хора да бъдат чути. Проблемът в селото, според него, не е в различието на хората, а в различното прилагане на закона в страната ни.

"Как ще бъде редно законно помещение, което му плащаш и данък, плащаш му и всичко, да ти го съборят, а незаконното гето да го узаконят", чуди се Костадин.

Стоименов решава да ремонтира покрива на постройката, която притежава. Питал в общината, казали му само уведомление да пусне, че ще прави ремонт.

"И аз си работя, в един щастлив момент ми пускат заповед заповед за събаряне- да възстановя покрива какъвто е бил. За да го възстановя, аз трябва да изградя още метър, метър и половина керпич нагоре. Не искам, плевня не ми е необходима, нямам животни и затова само стаята да остане", обяснява мъжът.

Сега, за да защити правото си да ремонтира собствената си постройка, трябва да обжалва, да намери адвокат, иначе постройката трябва да се разруши. Категоричен е, че ще се присъедини към шествието, което се организира на 23 май в Гърмен.

Година след сблъсъците между ромите и местните жители и той се надява протестите да задействат институциите да решат проблема с незаконното строителство в квартал Кремиковци, съобщава БНТ.