В Белград разпоредиха: Без улица "Гоце Делчев"

Тя вече ще носи името на съветския маршал Толбухин

По лично искане на сръбския министър на вътрешните работи Небойша Стефанович в Белград ще бъде сменено името на улица "Гоце Делчев" и тя вече ще се нарича "Маршал Толбухин", съобщи македонското издание „Стандарт”, позовавайки се на сръбски медии.

"Промяната е напълно естествена, тъй като Гоце Делчев като основател и ръководител на Македонската революционна организация и на Българската революционна организация няма никакви заслуги нито за Сърбия, нито за Белград. Нещо повече, организацията, която той ръководи, е чисто антисръбска", каза Горан Весич от Общинския съвет в Белград.

Премахването на името на Гоце Делчев предизвика дебати в близките до властите издания – антисръбски идеолог ли е бил революционерът и дали преименуването на улицата ще доведе до влошаване на отношенията с Македония.

В дебатите се включи и д-р Александър Животич от Историческия факултет в Белград, който смята, че "Гоце Делчев не може да има никакво значение за развитието на отношенията между сръбския и македонския народ".

"Това (ВМРО) е една революционна организация, която води преди всичко пробългарска политика и смята Македония за неразделна част от българското териториално пространство. Наистина не може да се говори, че тази политика е в услуга на сръбско-македонското приятелство. Освен убийства, опити за атентати, фалшиви обвинения пред османските съдилища и физически нападения, ВМРО се бори за намаляване до минимум на сръбското влияние в Македония", смята историкът.

Според него Гоце Делчев не може да има заслуги, които да оправдават съществуването на улица на негово име в Белград. "В същото време заслугите на маршал Толбухин са безспорни. Всъщност заслугите на Гоце Делчев за македонския народ са минимални", каза той.

"Македонците създадоха около неговото име мит, който се появи през 40-те години на миналия век, когато Делчев стана символ на македонската национална борба. Дори Лазар Колишевски, един от водещите македонски комунисти, веднага след края на Втората световна война каза, че Гоце Делчев е българин, който няма никакви особени заслуги в борбата на македонския народ", заяви Александър Животич, цитиран от сръбския вестник "Политика".