16 нови посланици са одобрени от правителството

Политика

16-05-2016, 05:59

Снимка:

mfa.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Деяна Костадинова отива в Женева, Августина Цветкова-в Босна и Херцеговина, Радко Влайков-в Сърбия, Василий Такев-в Португалия

16 нови посланици е одобрило правителството на заседанието си миналата сряда, съобщава "24 часа онлайн".
Четири от предложенията на държавния глава Росен Плевнелиев за назначение са негови сътрудници в президентството. Шефката на кабинета му и бивш служебен социален министър Деяна Костадинова ще е посланик в Женева, където са швейцарските седалища на ООН и нейните организации.
Бившият служебен министър на културата и секретар на президента Мартин Иванов пък заминава посланик в Хелзинки. Освен за Финландия ще отговаря и за Естония.
В Словакия е назначена съветничката на президента по европейските въпроси Йорданка Чобанова. За Испания е предложен шефът на протокола на Плевнелиев Иван Кондов.
През март за посланик в САЩ бе назначен секретарят на президента Тихомир Стойчев.
Бившият зам.военен министър в първия кабинет на Бойко Борисов Августина Цветкова заминава посланик в Босна и Херцеговина. На задгранична мисия поема и постоянният секретар на външното министерство Василий Такев. Той ще е посланик в Португалия.
Бившият говорител на Външно в кабинета на Иван Костов Радко Влайков поема поста в Сърбия.
От Холандия се връща бившият шеф на кабинета на президента Георги Първанов ген. Никола Колев и на негово място отива зам.-министърът на външните работи Румен Александров.
Новият ни посланик в Япония ще е Борислав Костов, а в Румъния - зам.-министърът на Външно при тройната коалиция и кабинета “Орешарски” Тодор Чуров.
Кувейт ще бъде поверен на Борис Борисов, в Аржентина посланик ще е Андрей Техов, в Мексико - Валентин Модев.
Уляна Богданска е предложена за посланик в Унгария, Красимир Стефанов в Южна Африка, а Десислава Козлева в Грузия.