Министър Кралев: През следващата година ще разширим обхвата на веригата маратони в България

Спорт

15-05-2016, 15:55

Снимка:

ММС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Кралев: Надявам се кметовете да обърнат по-сериозно внимание на спорта за хора с увреждания

Откриха туристическия сезон във Варна

Премиерът Борисов и министър Кралев откриха официалната трибуна на стадион „Верея“

Красен Кралев във Варна: „Международните състезания в България привличат децата към спорта“

Министър Кралев и Йордан Йовчев откриха Световната купа по спортна гиманстика

Министър Кралев ще даде началото на първия кръг от I държавно първенство за колички

Mинистър Кралев подписа споразумение за сътрудничество в областта на спорта с китайския министър Лиу Пън

Министър Красен Кралев: В България трудно разбираме, че спортът е бизнес

Красен Кралев: Можем да вземем медал във всяка една категория на световното първенство по бокс за жени

Маратонът на Варна бе спечелен от италианецът Ахмед Насеф и кенийката Еверлин Косгей

„Ако стартовете във Варна, Стара Загора и София се окажат успешни, следващата година ще разширим обхвата на маратоните. Всяко начало е трудно. Изисква се време докато ни научат големите атлети. Включването на Бургас и Русе във веригата маратони „Бягането – начин на живот” ще ни позволи да увеличим джакпота от веригата, което ще повиши интереса от страна на елитните бегачи”. Това заяви на старта на Маратона на Варна министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той награди и победителите в днешния маратон.

Класическата дистанция от 42,195 м при мъжете спечели италианецът от марокански произход Ахмед Насеф, който постигна време 2,19.51 часа. При дамите №1 е кенийката Еверлин Косгей, която завърши с резултат 3,06.19 часа.

Другите две състезания от веригата „Бягането – начин на живот” тази година са в Стара Загора на 26 юни и в София на 9 октомври. ММС финансира стартовете с 200 000 лв. 

„Маратонът на Варна е изключително важно събитие и скоро жителите на града ще осъзнаят значението на този маратон и цялата верига, която стартираме за първи път в България. Имаме традициите на Софийския маратон, който запазихме толкова много години като една от емблемите на столицата. По същия начин сега ще се опитаме да създадем традиции във Варна и в Стара Загора”, заяви Кралев.

Министърът подчерта, че най-важната задача при организацията на подобни събития е популяризирането на спорта и активния начин на живот сред колкото се може повече хора.

„Дългите бягания са много труден, но и много достъпен спорт. Изисква се малка инвестиция в екипировка, за да може да ги практикуваш. А дългото бягане означава здраве и каляване на характера. Един от начините за създаване на здраво поколение и здрава нация е да активизираме младите хора да заобичат леката атлетика“, допълни спортният министър.

Според сегашния регламент на всеки участник се дават определен брой точки според класирането в отделните стартове. Точките се сумират и се определя крайният победител във веригата, който получава бонус от 20 000 лв.  

Кметът на Варна Иван Портних благодари на министър Кралев, Българската федерация по лека атлетика и всички, участвали в организацията на маратона.

„Вярвам, че днес поставяме началото на една прекрасна традиция. Поредно значимо събитие в спортния календар на Варна. Вчера открихме Световната купа по спортна гимнастика, предстоят ни европейски и световни първенства, регатата „Tall Ships”, така че Варна се превръща в спортен център. Радващо е, че стартът на тази чудесна традиция съвпада с началото на туристическия ни сезон. Убеден съм, че спортът, културата и туризмът съвместно ще допринесат Варна да се радва на още повече гости”, каза Портних.

Той допълни, че през последните години са положени много усилия по отношение изграждането и реновирането на спортната база в града и изрази увереност, че Варна разполага с огромен потенциал за организиране на събития от най-висок ранг.