Предизборната стратегия на ГЕРБ вече е готова, кандидат президентската двойка ще е много силна

Животът

15-05-2016, 14:22

Снимка:

Архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Великотърновски младежи връчиха приз „Златно сърце“ на Цветан Цветанов

След 17 ч. във вторник се очаква позиция за ветото на президента, обяви във В. Търново Цветан Цветанов

„ГЕРБ няма да бъде провокатор, няма да бъдем агресивни в поведението си спрямо политическите опоненти, независимо дали са част от партиите, формиращи парламентарното мнозинство, или са част от останалите партии“, заяви във В. Търново бе Цветанов. Според него взаимното провокиране само ни отдалечава от националните приоритети и задоволява много малки части от политическите цели, които си поставят партиите.

„В момента най-важно е да се концентрираме върху избора, който ще бъде направен за нов социален министър, върху всички секторни политики, нуждаещи се от промени и реформите, които трябва да продължат“, допълни пред журналисти във В. Търново председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. По думите му се водят политически консултации, за да се създаде парламентарна устойчивост, която да приеме законодателство от полза за държавата и обществото, и да бъде оценено от европейските партньори.

Управляващите са съсредоточени и върху всичко, свързано с повече приходи в бюджета, обясни Цветанов. По думите му над 1 милиард лева повече са събраните средства, в сравнение с първите 4 месеца на миналата година. Това дава възможност повече пари да стигат до българските общини за решаването на много проблеми. Поредно увеличаване на минималната работна заплата пък е планирано за догодина.

На въпрос дали с излизането на АБВ кабинетът е по-уязвим, пред медиите Цветан Цветанов припомни, че първоначалните разговори, водени при подписването на коалиционното споразумение бяха между ГЕРБ и Реформаторския блок, към споразумението се присъединиха и от Патриотичния фронт. „АБВ беше като допълнителна гаранция за спокойствието в парламентарното мнозинство. Кабинетът работеше много добре и винаги сме били коректни“. ПГ на ГЕРБ е оказвала подкрепа на всеки един министър, без да ги делим на „наши“ и „ваши“, когато обсъждаме теми, свързани с националните приоритети“, каза Цветанов.

„АБВ взеха политическото си решение много бързо след конгреса на БСП и можем да направим извод, че това е свързано с предстоящите избори за президент“, заяви председателят на най-голямата група в парламента, който допуска възможността двете политически партии да издигнат общ кандидат наесен.

По думите на Цветанов предизборната стратегия на партията вече е готова, а кандидат-президентската двойка, която ГЕПБ ще обяви след юни, ще бъде изключително силна. „През 2011 г., когато хората избраха Росен Плевнелиев, доказахме, че президентските избори могат да бъдат спечелени и без подкрепата на ДПС“, каза Цветанов.

По повод обявената от ДСБ подкрепа за евентуалната кандидатура на Плевнелиев, Цветанов съобщи, че предстои държавният глава да излезе с официална позиция.

Във вторник ГЕРБ ще обсъжда с партньорите си наложеното от президента вето върху текстове от ИК, стана ясно във В. Търново. Позицията на управляващото мнозинство ще е ясна след 17 ч. същия ден