АБВ решава подкрепя ли правителството

Политика

15-05-2016, 07:22

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Структурите номинирали масово Първанов и Калфин за президент

АБВ решава дали партията ще подкрепя правителство, след като изтегли представителите си в него. Това ще стане днес на втората национална конференция на формацията.
На 10 май Националният съвет на АБВ реши да предложи на висшия партиен форум излизане от властта. Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и областният управител на Пазарджик Трендафил Величков подадоха оставки , а в следващите дни бяха освободени зам.-министрите и зам.-областните управители на АБВ.
Да подадат оставки са били призовани и членовете на партията на по-ниски нива.
Според депутати обявяването на решението било прибързано и не добре обяснено, защото по-вероятно било конгресът да смекчи тона му. "Където има национално отговорни решения, няма никакво съмнение, че ще бъдем там. Но някой да разчита, че ще подминаваме проблемите, както не сме го правили досега, също би било глупаво", намекна за опозиционното поведение Румен Петков в интервю за в. "24 часа".
Очаква се лидерът на АБВ Георги Първанов да обяви мотивите за оттегляне на подкрепата, пише dnevnik.bg. Аргументът на АБВ бил несъгласие с начина, по който се управлява държавата и липсата на диалог. Нормално ли е Изборният кодекс от 200 текстове да се приема за 3 вечери, финансовият министър да отхвърля с ирония предложението на за военноинвалидите, възмутени са от АБВ.
Президентските избори също се очаква да са във фокуса на 860 делегати на форума на АБВ. Местните структури на АБВ масово са номинирали Георги Първанов и Ивайло Калфин за поста. По-вероятно е обаче и двамата да не участват в кампанията, а да се търси консенсусен с БСП, стана ясно от думите на Ивайло Калфин на пресконференцията му след подаването на оставка като министър.