Трудов договор може да се сключи до 14-ия ден от началото на работата

Политика

15-05-2016, 06:51

Снимка:

infolaw.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Депутати предлагат тази промяна в КТ за селското стопанство

Работата без сключен трудов договор ще е законна в селското стопанство. Това ще стане възможно след приемането на промени в Кодекса на труда, предложени от депутатите от ГЕРБ Цвета Караянчева, Живко Мартинов, Георги Андонов, Румен Желев, Румен Христов и Никола Хаджийски от Реформаторския блок, Румен Йончев от БДЦ и Иван Станков от АБВ, пише в."24 часа".
Сключването на трудов договор да може да става до 14 дни след като трудът вече е положен, предвижда поправка в чл. 114а. Изключението важи само за еднодневните трудови договори.
Според експерти от социалното министерство, които са работили по въвеждането на еднодневните договори в екипа на подалия оставка вицепремиер Ивайло Калфин, този текст е нонсенс. Той не е бил съгласуван предварително със социалното министерство и щял да направи невъзможен контрола дали работниците по нивите са законно наети.
“Този текст отваря реално вратата за работа без сключени договори”, коментира и шефът на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов.
Досега еднодневните договори се сключват задължително сутринта, преди да започне работа на полето, и важат за осем работни часа. Осигуровките и данъците върху тях се предплащат в НАП, а след това формулярите се получават от Главната инспекция по труда.
От началото на годината до 14 май в ГИТ бяха регистрирани над 44 хил. трудови договора, показа проверка. Това е повече от половината от регистрираните през миналата година еднодневни трудови договори. Над 20 хил. от разрешените до момента еднодневни договори са за маслодайни рози, показват данните на ГИТ. По информация на в. “24 часа” от народни представители именно розопроизводителите са поискали промяната кога да се сключва еднодневният договор.
От 1 юни трудовите инспектори започват засилени проверки по полетата за наличие на сключени трудови договори с работниците, съобщиха от Главната инспекция по труда в събота. През миналата година в селското стопанство са установени над 10 хил. нарушения, като в 122 случая е липсвал трудов договор на работниците.