Гурме парк отваря врати в Болоня догодина

Арт и Стил

15-05-2016, 06:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кулинарният Дисниленд ще е посветен на италианските традиции, храната ще се готви "на живо"

Италианският град Болоня има три прякора - Тлъстия, Червения и Образования. Първият е заради това, че е смятан за кулинарната столица на страната, вторият заради цвета на покривите, третият - заради местния университет, който е най-старият в Европа, създаден през 1088 г. Така че изглежда напълно логично именно в Болоня да бъде създаден първият тематичен парк, посветен на италианската храна, пише в. "Труд"
По план FICO Eataly Wolrd трябва да отвори догодина, строежът вече е в ход и се очаква мястото да се превърне в постоянен празник за кулинарията. Инвестицията цели да популяризира кухнята на Апенините, но и да съхрани и предаде на повече хора фермерските традиции на Италия.
Затова в парка ще бъде показван пълният процес, през който продуктите минават, докато накрая се превърнат в порция гурме. За целта на територията на FICO Eataly Wolrd ще има ферми, работилници, ресторанти, пазари. Всичко ще се отглежда и преработва на място, а енергията, която ще се използва, ще идва от 43 750 слънчеви панела. Паркът ще е разположен на 80 000 кв. метра и се очаква да бъде посещаван годишно от 6 милиона души. Но те няма да са просто консуматори на изискани ястия в ресторантите и от традиционните улични сергии. Защото ще има възможност да проследят на живо готвенето на храната. Това ще се случва в 40 работилници в парка, в които умения и технологии ще бъдат демонстрирани от специалисти от изявени италиански фирми, работещи в хранителния сектор.
На поне 10 000 кв. метра с екологични методи ще бъдат отглеждани различни култури и животни. И тъй като кулинарният Дисниленд ще е посветен на италианските традиции, точно такива ще се показват в различни зони, които ще заемат 10 000 кв. м, гостите ще могат да се запознаят с предавани през поколения от древността методи за обработка на продуктите и с любопитни рецепти. А най-любознателните вероятно ще бъдат привлечени от възможността да се обучат. Това може да стане в 10-те зали, в които ще се изпълнява тази мисия. Планира се да има уроци за големи групи туристи, за семейства, индивидуални за възрастни, но също и за деца. Царството на тези, които искат просто да се насладят на храната, ще е изобилно и изборът им вероятно няма да е никак лесен. Защото се предвижда ресторантите и павилионите, в които ще може да се консумира, да заемат територия от общо 7300 кв. м.
Мисията на FICO Eataly Wolrd ще се разпростре и по-далеч, защото в парка ще има и конгресен център с площ 4000 кв. м. Очаква се там да се организират важни събития, посветени на гастрономията и с участието на изявени специалисти не само от Италия, но и от цял свят.
Кметът на Болоня Вирджинио Мерола е убеден, че тематичният парк ще помогне за утвърждаване на града като кулинарен център, но също ще бъде чудесна реклама за него и за италианската храна. В последното е напълно убеден и идеоголът на FICO Eataly Wolrd Оскар Фаринети (61 г.), създател на веригата Eataly за продажба на висококачествена италианска храна в страната и по света.