Красен Кралев във Варна: „Международните състезания в България привличат децата към спорта“

Министърът откри във Варна Световната купа по спортна гимнастика, първото Държавно първенство по баскетбол с колички и регатата за купата на Началника на ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров”

„Ние имаме нашата звезда в гимнастиката в лицето на Йордан Йовчев, но състезанията, на които България домакинства трябва да доведат до по-голям ентусиазъм сред младите хора и повече родители да заведат децата си в залите и да ги насочат към спортната гимнастика, за да може България да възвърне славата, която е имала като една от водещите сили в този спорт“, каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на откриването на Световната купа по спортна гимнастика, която за втора поредна година се провежда в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна. „Варна и Дворецът на културата и спорта за пореден път показват, че са отличен домакин, а Българската федерация по спортна гимнастика доказва, че може да организира състезания от най-висок ранг,“ допълни министър Красен Кралев. По неговите думи спортът е най-добрият промоутър на един град и организирането на големи спортни събития са най-добрата реклама, но основното значение на домакинствата е повече деца да влязат в залите, за да имаме здрава нация и да изградим здраво поколение. Министърът допълни, че Варна е спортен град и младежки град със силен дух, на който предстои да домакинства на още много състезания, които да го промотират като отличен организатор и световен туристически център.
На събитието присъстваха още кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, председателят на ОбС Варна Тодор Балабанов, председателят на Организационния комитет на състезанието Йордан Йовчев и председателят на БФ Гимнастика Красимир Дунев. Кметът на Варна Иван Портних отбеляза, че домакинството на Световната купа за втора поредна година доказва, че усилията, положени за ремонта на Двореца на културата и спорта са си стрували и благодари на министъра и премиера Бойко Борисов за подкрепата, която са оказали това да се случи.
По рано през деня министър Красен Кралев откри първия турнир от първото държавно първенство по баскетбол на колички и връчи количките на БК „Джавелин“ (Бургас) и БК „Варна 2010“. Третият отбор БК „София – Балкан“ получи своите колички на церемония, организирана по-рано през месеца.
„Най-важното е да покажем на тези хора, че държавата вече има различно отношение към развитието на спорта за хора с увреждания. Заедно с Параолимпийската асоциация и с кметовете ще търсим начин да ги обезпечим и да направим спортната инфраструктура достъпна за тях, за да могат да спортуват“, каза министър Кралев. „Медалите ни радват, но не на всяка цена. Най-важното е с тези пари, които даваме за спорт за хора с увреждания да се постигне масовост и повече хора да бъдат интегрирани в голямото спортно семейство“, допълни той.
 Министерството на младежта и спорта осигурява количките за баскетбол по „Програма за развитие на спорта за хора с увреждания” със 100 000 лв. Със средствата са закупени топки, екипировка и 20 колички за трите клуба в страната „София – Балкан“, БК „Варна 2010“ и БК „Джавелин“ (Бургас), като са заделени средства за още 5 колички, предвидени за четвърти отбор. По проекта БФБ получи и финансиране за организацията на Първото държавно първенство по баскетбол на колички, за 4-ма треньори, координатори и помощен персонал, които работят с 41 баскетболисти и за транспортни разходи.
На откриването на държавното първенство по баскетбол на колички присъства и Генералният секретар на Европейската федерация по баскетбол на колички Фриц де Йонг, който извърши  класификация на състезателите.
„За мен е голямо удоволствие да Ви поздравя за първото държавно първенство по баскетбол за инвалидни колички. Искам да изряза благодарността си към министъра на спорта. Това е първата стъпка за развитието на този спорт. Ние сме горди, че България вече е част от нашето семейство“, каза Де Йонг.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри и регатата за купата на Началника на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров”  и кмета на Варна. Състезанието, което е и първи кръг от Държавно първенство по морски многобой се провежда в акваторията на Варненското езеро, яхт клуб „Бриз“ и плажа на кв. „Аспарухово“ от Университетски войскови спортен клуб ВВМУ “Н.Й.Вапцаров”, Дирекция „Спорт“ – Община Варна, и е под патронажа на Началника на ВВМУ “Н.Й.Вапцаров” – комодор проф., д.в.н. Боян Медникаров и кмета на гр. Варна Иван Портних.
Утре министър Красен Кралев ще даде старт във Варна на първия от веригата маратони „Бягането – начин на живот“. Веригата маратони се провежда за първи път и включва състезания във Варна на 15 май, Стара Загора на 26 юни и София на 9 октомври. ММС финансира стартовете с 200 000 лв.
Бургас и Русе също са подали заявка да се включат във веригата, обяви министър Кралев на пресконференция преди старта на маратона на Варна. „Мога да обява преди маратонът да е започнал, че имаме голям успех, отчитайки броя на записаните и качеството на състезателите, които ще участват. Благодаря на г-н Анатоли Илиев и на община Варна за светкавичната организация. Не знам някъде другаде по света да са се справили само за 3 месеца. Направихме така, че маратонът да е много силен. Ще участват около 2 000 души, а 18 държави ще бъдат представени от 33 атлети. Аз съм изключително щастлив, защото съм дълбоко свързан с този спорт“, заяви Кралев. „Освен престижа, който ще спечели и държавата, и нашият град с провеждането на този маратон разчитаме, че много млади хора ще се мотивират и ще се ангажират и за бъдеще с леката атлетика и с дългите бягания, защото дългите бягания не са само спорт, те са философия и начин на живот“, допълни той.
Министър Кралев обяви, че вероятно в Бургас и Русе през тази година ще бъдат организирани полумаратони, които да бъдат част от веригата „Бягането – начин на живот“, а през следващата година календара да бъде разширен и двата града да бъдат включени в него.