Среща на Сдружението на общините се проведе в Русе

Представителите на местната власт поставиха редица открити въпроси

Днес в Заседателна зала на Община Русе се проведе работна среща на председателя и членовете на Управителния и Контролния съвет на НСОРБ с ръководствата на общините Русе и Силистра.

Сред присъстващите бяха кметът Пламен Стоилов, председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов, регионалният координатор на НСОРБ Мирослав Калинов, кметове на общини и населени места, председатели на общински съвети, заместник-кметове, и секретари на общини, представители на двете области.

Като домакин Пламен Стоилов приветства всички по повод визитата им в Русе и заяви, че поредицата от срещи по региони е една добре работеща практика, в която представителите на дадените области могат да дискутират проблемите си на местно ниво. „Ние трябва да имаме активни позиции, да прокарваме идеи и да работим в сътрудничество.“ – каза русенският градоначалник.

По време на срещата на Националното сдружение на общините в Република България, председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов представи акцентите в дейността на НСОРБ. По негови думи стана ясно, че през последните месеци са постигнати положителни промени в Закона за нормативните актове, Закона за туризма, Закона за администрацията, Закона за културното наследство. Във връзка с мораториума по чл.19 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи е постигнат консенсус и до края на юни се очаква да се внесат промени в закона. Договорено е и удължаването на срока за кандидатстване по проекта по ОП „Региони в растеж”.

Пламен Стоилов – Член на УС и кмет на Община Русе запозна присъстващите с решението на МС, във връзка с пръскането срещу комарите, което ще бъде осъществено във всички общини, намиращи се в двукилометрова ивица, южно от река Дунав, като това ще бъде съгласувано с румънската страна.

Представителите на местната власт поставиха редица открити въпроси, по които НСОРБ ще продължи да работи – малкия брой проекти за трансгранично сътрудничество и липсата на актуална информация по тях, търсене на възможности за финансирането на 19 общини, които не могат да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони и други актуални за региона местни проблеми.