Плевнелиев обявява до 30 юни ще се кандидатира ли за втори мандат

Политика

14-05-2016, 06:36

Снимка:

bnt.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Чака депутатите да сезират Конституционния съд за някои от въпросите от референдума на Слави

Не участвам в подобни оферти, заяви Росен Плевнелиев в Панорама по БНТ по повод предложението на Радан Кънев ДСБ да го предложи за втори мандат. Плевнелиев ще обяви до 30 юни дали ще играе отново за президент.

Вчера в късния следобед ДСБ призова Росен Плевнелиев да се яви като независим кандидат за президент и зад него да застанат всички политически сили, които заявяват проевропейска ориентация. Прессекретариатът на държавния глава пък разпространи позиция, в която уточни, че изявлението на ръководството на една политическа партия не е съгласувано с него.

До момента на обявяване на позицията си относно кандидатирането или не за втори мандат, президентът каза, че ще продължи да работи за правосъдната реформа и за антикорупционния закон.

По повод наложеното от него вето върху изборния закон държавният глава заяви, че то е било с ясни аргументи, посочил е доброто, но и проблемите. В отговор имало инат. Няма да се съглася да се отнемат правата на едни граждани и да се дават на други, заяви той още по повод Избирателния кодекс.
Държавният глава е притеснен, че референдумът - ядреното лекарство на демокрацията, може да попадне в ръцете на популисти.
Притеснява се, че сега поредица от референдуми за високи заплати или ниски цени на лекарствата могат да тласнат България в лоша посока. Според Плевнелиев Конституционният съд трябва да се изкаже по тази тема.
"Да питаме КС преди, а не първо народа да питаме и после да се окаже, че неговата воля не може да бъде приложена", каза Плевнелиев. И добави, че ако депутатите не го направят, той ще запита КС.
На въпрос на водещия "Как гледате на онези, които ви отписват?" Росен Плевнелиев отговори: "Аз съм много млад. 2 години бях министър, 5 години президент. Хората ще преценят след време действията на всеки."
На въпрос защо винаги президентът се еманципира от издигналата го партия каза: "Мен ме е издигнала политическа партия ГЕРБ." Плевнелиев заяви, че има добри отношения с премиера.

.