Масирана акция за мигранти в страната

Крими

13-05-2016, 17:40

Снимка:

МВР

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Масирана полицейска акция се провежда в петък сутрин в различни градове на страната. Това съобщиха  от Министерството на вътрешните работи. От началото на операцията има задържани около 55 лица.

Действията на униформените са съсредоточени срещу нелегални мигранти. Акцията в София се провежда в района на бул. Мария Луиза в отсечката между Лъвов мост и Централите хали. Мястото е познато като сборен пункт на бежанци в столицата.

Действията се осъществяват по разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

В спецакцията участват служители на ГД „Гранична полиция“, Дирекция „Миграция“, СДВР и 11 областни дирекции в страната. Полицейски проверки се извършват в хотели, хостели и други места за настаняване, както и на моторни превозни средства, заведения и търговски обекти в съответните райони.

Съвместната специализирана операция стартира днес в 06.00 часа по разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов. В нея участват служители на МВР, ДАНС и прокуратурата. Операцията се реализира на територията на София, Бургас, Ямбол, Сливен, Ст. Загора, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Враца, Монтана, Видин, РДГП Елхово и РДГП -Драгоман. Целта е установяване и задържане на незаконно пребиваващи чужденци и лица, съпричастни към трафик.

В операцията участват общо 1428 служители и 440 автомобила.

До този момент са проверени общо 587 обекта, 4 353 лица и 1 703 моторни превозни средства. Установени са 55 незаконно пребиваващи чужденци, от тях 7 са под 18 години, 10 са без регистрация в АФИС. Установени са 10 лица, съпричастни към каналджийска дейност. 34 са задържаните с мерки за неотклонение до 24 часа. Образувано е едно досъдебно производство.

По характерни случаи:

Тази сутрин към 06:30 часа в района на вилна зона „Рациария“ до с.Арчар, общ.Димово, в необитаема вила са установени 25 нелегални имигранти, от които 23 мъже и 2 жени. По първоначални данни трима от чужденците са непълнолетни. Всички те са заявили, че са граждани на Афганистан и Пакистан. В 12 са намерени документи от Агенцията по бежанци. Чужденците били охранявани от 35-годишен криминално проявен мъж от Видин. По първоначални данни той бил ангажиран с престоя им, докато пристигнат каналджиите, обещали им прекарване през българо-сръбската граница. Видинчанинът е задържан. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.281 от НК.

Специализираните операции от този вид се провеждат периодично, подчертават от МВР.