Заместник - министърър на туризма Ирена Георгиева дава старт на Дефиле „Вино и гурме“

Мисия Пловдив

13-05-2016, 11:33

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Днес от 18 часа на Римски стадион стартира Официалното откриване на Дефиле „Вино и гурме“, с концерт - „В света на музиката“, в изпълнение на Духов оркестър – Пловдив.

Стартът на дегустациите ще бъде даден в събота (14ти май) от 12 часа в Стария град на площада пред църква „Света Богородица” от Заместник - министъра на туризма Ирена Георгиева в присъствието на представители на държавната и местна власт и официалните организатори. След това дефилето от ценители на българското вино и кухня ще потегли за приятни дегустационни срещи с 16 винопроизводители и 11 производители на гурме специалитети, към музеите и художествените галерии, към сърцето на найстария жив град в Европа. Акцент в Дефиле „Вино и Гурме” тази година е богатата съпътстващата програма, която включва атрактивни събития като изложби, лекции и дегустации, кулинарни работилници и филмови прожекции. В двата дни на фестивала посетителите ще могат да се запознаят отблизо с историята на Пловдив и културата на виното и храната.

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА 14 И 15 МАЙ

ГАЛЕРИЯ „ЧЕРВЕНОТО ПОНИ“

12:00 - 20:00 ч. „СТАРИ МАЙСТОРИ“ – изложба живопис

За първи път в Пловдив ще бъдат показани пред публика картини от частна колекция на големите български художници: Мърквичка, Генко Генков, Иван Ненов, Тома Трифоновски, Борис Колев, Димитър Казаков – Нерон и др.

14:00 -14:30 „ИЗКУСТВОТО НА ДЕГУСТАЦИЯТА “– лекция

Дегустацията е процес, който ни отвежда в един невероятен свят от аромати, вкусове, усещания и ни разкрива очарованието, потенциала и комплексността на виното. От къде идват ароматите, как да ги разпознаем, как да отключим информацията, затворена в бутилка вино и как да се наслаждаваме на напитката, вдъхновяваща хората от хилядолетия. Водещ на блиц курса е Гергана Тодорова от Енотека Винополис.

15:00- 16:00 “СЛАДКА КУЛИНАРНА РАБОТИЛНИЦА” на Шеф Чакъров

Посетителите на „Вино и Гурме“ ще имат възможността да научат тайната на рецептата, а и да приготвят сами един чудесен десерт избран от Шеф Чакъров. Десерт, който е подходящ за летните дни в компанията на охладено бяло вино или розе.

КЪЩА „ГЕОРГИАДИ“

12:00 - 20:00 ч. „ПЛОВДИВ -ВЕЧНИЯ ГРАД НА БЪЛГАРИЯ“ – Фото изложба

Фото изложбата е създадена от Регионален исторически музей – Пловдив и запознава зрителите с историята, културно-историческото богатство и съвременния Пловдив. Тя се състои от панорамни снимки в раздели: Археологическото наследство на Пловдив; Архитектурноисторически резерват „Старинен Пловдив” и Архитектурният и исторически облик на града от 19 и 20 век.

КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „БЯЛАТА КЪЩА“

12:00 - 20:00 ч. „ПО ПЪТЯ НА ВИНОТО“ - 30 минутен филм

Филм за историята и тайните на българското вино. Една виртуална разходка из българските центрове за вино и съкровищницата от традиционни сортове грозде.

12:00 – 13:00ч. /15ти май/ „ КАК ДА СИ НАПРАВИМ ХЛЯБ С КВАС“

Работилницата за месене на хляб ще представи домашна техника за приготвяне на тесто с естествена закваска. Всеки ще може да се включи в кулинарния процес и в дискусия за триковете и ползите на квасения хляб. Пекарна ДОН БАТОН.

РЕЗИДЕНЦИЯ „ТРАКИЙСКИ СТАН”

16:00 – 16:30 „ТАЙНИТЕ НА ШОКОЛАДА “

Откровение за красотата на шоколада и неговото представяне като Подарък, Емоция или Усмивка в края на деня. Презентация на Александър Попов от Шоколадова Къща GZ.