Антикорупционният закон не мина в парламентарната комисия

Политика

13-05-2016, 06:34

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В новия вариант анонимните сигнали ще имат предварителна проверка

Антикорупционния закон не мина вчера в парламентарната комисия по борба с корупцията. Той беше представен от вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, но получи подкрепата само на четирима народни представители- от ГЕРБ и РБ а шестима, сред които на ПФ, се въздържаха. Шестима отсъстваха
На заседанието никой не гласува "против" законопроекта, но гласовете "за" не бяха достатъчни. При представянето на законопроекта Кунева посочи водещите идеи в него, сред които са създаването на колегиален орган, наречен Национално бюро, който обединява Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР, звено от Сметната палата и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Той да се ръководи от директор с юридическо образование и 10 годишен стаж и четирима негови заместници с висше образование и 7-годишен стаж. Народното събрание да ги избира с мнозинство, предвижда проектът. Това бе едно от нещата, което създаде спорове между членовете на комисията.
Председателят й например, който имал над 30 забележки по проекта, изтъкна, че изборът на хора, на които се дава на практика неограничена власт трябва да е или с квалифицирано мнозинство или поне с 50% плюс един от всички депутати. Той бе подкрепен и от Кирил Добрев (БСП), който се обяви за квалифицирано мнозинство при избор на ръководство на Бюрото. От своя страна Кунева обясни, че тя не е против такова мнозинство, но след консултации и с юристи, са разбрали, че Конституцията не позволявала да се въведе то.
Тя подчерта, че Бюрото не проверява конфликта на интереси при магистратите, това било уредно в Закона за съдебната власт. То обаче ще се задейства не по своя инициатива, а след сигнал на Инспектората към ВСС, когато се налага повторна или по-дълбока проверка, за която той не разполага с капацитет.
Друг момент в проектозакона, който възбуди дебати сред депутатите, бе възможността до Бюрото да се подават анонимни сигнали. Пръв срещу него заговори председателят Валентин Иванов, който обясни, че като необходим реквизит за подаване на сигнал е записан само подпис. По този начин, по думите му, всички сигнали ще са анонимни, защото нямало кой да посмее да си напише името и ЕГН-то. Кунева го репликира, че е по-добре да се получава повече информация до Бюрото, която то да проверява.
Като "много елегантно представяне на нещата от страна на Кунева" определи представянето на проекта Атанас Зафиров (БСП). Той цитира зам.-премиера, че проектът е без агресия към личното пространство. Все пак той изтъкна, че реално сигналите към Бюрото ще бъдат анонимни. Зафиров напомни на Кунева, че при първия опит да прокара закона през парламента, основните критики към него са били отново за анонимните сигнали. Затова той обясни, че ще се въздържи. Няма да гласува против в знак на уважение към усилията на екипа на Кунева.
Иван Иванов от Реформаторкия блок репликира Зафиров, че анонимните сигнали са станали като "плашило" за борбата с корупцията. По думите му не било важно кой подава сигнала, а качеството на информацията и това на проверяващите. Според него "тази дъвка анонимни сигнали" се ползва от тези, които уж подкпрепят антикорупционния закон, но не гласуват за него, заради тези сигнали. Зафиров от своя страна отговори, че те дават възможност Бюрото да се превърне в инструмент за "лов на вещици" и никой не можело да гарантира, че някоя партийна централа няма да започне да печата сигнали на конвейер.
Методи Андреев (ГЕРБ) попита дали ще се бори корупцията само на управленско ниво или навсякъде. Тъй като подкупът е "вземане и даване", а обикновено даващите не са на държавна служба, обясни той. Даде пример с медиите, някои от които били "страшна бухалка". Попита няма ли купени от тях и сам си отговори - има. "Видяхме какво могат да направят срещу всеки, който се изправи срещу КОЙ", каза Андреев. Той също не бе съгласен с анонимните сигнали, които можело да ги има в Ирландия, но там нямало такава правна култура като у нас. Определи ги като "препъни камък" в проекта. След като разкритикува и други текстове, бе прекъснат от председателя с думите, че "всичко това е много хубаво, но е за второ четене". Андреев завърши с това, че ще подкрепи законопроекта. Гласът си "за" даде и Радан Кънев, който не сеизказа по време на заседанието.

Законът няма да е на Министерския съвет, а на парламента, обясни Кунева преди гласуването. "Аз съм дала инструментите" каза тя и допълни "законът оттук нататък е ваш". Тя заяви, че въпреки критиките, си струва да се подкрепи законопроекта и че тя много разчита на тази парламентарна група.