Арменката Ивета ядоса „Евровизия“, ще я санкционират

Организаторите се притесняват от сблъсъци между представителите на двете страни

Певицата от Армения Ивета Мукучян, която пя на първия полуфинал на конкурса „Евровизия” и успя да се класира за финала, може да бъде дисквалифицирана. Причината за това е нарушаване на едно от основните правила в състезанието, съобщава британският „Експрес”. Едва миналата седмица беше съобщено, че се въвежда едно основно правило – да не се развяват регионални знамена по време на конкурса. Мярката е с цел да бъдат избегнати опитите за политическа пропаганда от сцената на „Евровизия”. Но докато правилото е трудно да се съблюдава за публиката, то изпълнителите са гледани под лупа.

По време на изпълнението на песента си “LoveWave” Ивета беше в предизвикателен черен тоалет и направи впечатляващо изпълнение на сцената. След това тя, както и останалите участници, трябваше да чакат резултатите от гласуването в т.нар. Зелена стая, откъдето от време навреме има преки включвания. Точно там арменката развя знамето на Нагорни Карабах.


Постъпката й предизвика бурна реакция на възмущение, предвид последните събития в региона, където отново има бойни действия. Населеният предимно с арменци Нагорни Карабах се намира на територията на Азербайджан и е постоянен обект на спорове между двете държави. През 1988 година между тях избухна война, която приключи едва 1994 година без окончателен мир.

Отборът на Армения е предупреден, че може да бъде дисквалифициран от „Евровизия” за няколко години, ако още един път наруши правилата. Армения ще бъде санкционирана от организационния комитет след края на състезанието, вероятно с глоба или отнемане на точки в класирането. Ако Ивета спечели, това може да я лиши от първото място.

ВСИЧКО ЗА "ЕВРОВИЗИЯ 2016" ЧЕТЕТЕ ТУК!

На пресконференцията след първи полуфинал Ивета бе попитана от журналист за мнението й по въпроса със сложната обстановка в Нагорни Карабах, но водещият бързо отклони шанса за отговор с думите : „Пресконференцията е за да говорим за музика и полуфинала, политическите теми нямат място тук!“
Постъпката на певицата отприщи вълна от недоволство и в Азербайджан. Има и опасения, че може да възникнат сблъсъци между представителите на двете страни, дошли на конкурса като публика или като част от екипите на изпълнителите.