Министър Кралев ще даде началото на първия кръг от I държавно първенство за колички

Турнирът ще започне със срещата между местния БК Варна 2010 - БК София Балкан

Министърът на Младежта и спорта Красен Кралев ще даде началото на първия кръг от първото Държавно Първенство по баскетбол на колички. Това ще стане в зала "Христо Борисов" в град Варна на 14 май, събота, в 11 часа.

Турнирът ще започне със срещата между местния БК Варна 2010 - БК София Балкан. След началото на двубоя, в същата зала в 11:30 часа, министър Кралев ще се срещне с журналисти, като повод освен началото на Държавното първенство по баскетбол на колички ще бъде и предстоящият в неделя Варненски Маратон.

Във Варна в петък и събота ще се проведат и класификационни тренировки на трите участващи отбора БК София-Балкан, БК Варна 2010, БК Джавелин. Класификацията на състезателите ще се извърши от Генералния секретар на Европейската федерация по баскетбол на колички - Фриц де Йонг. В програмата на кръга е заложен и семинар за обучение на съдии в "Гранд Хотел Варна" с инструктор Дарко Совран.

Програмата за турнира:
Зала "Христо Борисов", град Варна
13 май - петък
18.00 - 19.30 класификационна тренировка на БК София-Балкан
19.30 - 21.00 класификационна тренировка на БК Варна 2010
14 май - събота
09.00 - 10.30 - съдийски семинар с чуждестранен инструктор, лицензиран съдия Дарко Совран - Гранд Хотел Варна
09.30 - 11.00 класификационна тренировка на БК Джавелин
11.30 - 13.30 официална среща БК Варна 2010 - БК София Балкан
18.00 - 20.00 официална среща БК София Балкан - БК Джавелин
15 май - неделя
13.30 - 15.30 официална среща БК Джавелин - БК Варна 2010.

Вторият турнир ще се проведе в София, зала Триадица на 18 и 19 юни 2016 година. В първите дни на май, благодарение на новата "Програма за развитие на спорта за хора с увреждания", финансирана от ММС със 100 000 лв., бяха закупени топки, екипировка и 20 колички за трите клуба в страната "София - Балкан", БК "Варна 2010" и БК Джавелин (Бургас). Заделени са средства за още 5 колички, предвидени за четвърти отбор. По проекта БФБ получи и финансиране за организацията на Първото държавно първенство по баскетбол на колички, за 4-ма треньори, координатори и помощен персонал, които работят с 41 баскетболисти и за транспортни разходи.

"Вярвам, че това са най-добре инвестираните средства на министерството за развитие на спорта за хора с увреждания. Смятам, че нашето общество е в дълг към тях. Прекалено много финанси и внимание отделяхме върху печеленето на медали от международни състезания. Трябва да направим спортните съоръжения и спорта достъпен за възможно най-много хора с увреждания, защото той може да им даде допълнително сили и да кали характерите им, тъй като живеят в много сериозни затруднения. Медалите са важни, но не на всяка цена. Параолимпийската асоциация и всички федерации, които развиват спорт за хора с увреждания трябва да знаят, че ще получат държавна подкрепа, ако работят за осигуряване на възможност на повече хора да спортуват. Благодаря на общините, които помагат като Варна и Бургас и нека останалите градове да се чувстват мотивирани да създават отбори за хора с увреждания. Те ще получат нашата подкрепа", заяви Красен Кралев при връчването на количките в София.