Лудогорец задмина Байерн по брой поредни титли

Тимът от Разград има пет, а баварците спечелиха четвърта поредна

Байерн се гордее, че за рекорден четвърти поред път стана шампион на Бундеслигата. Но грандът от Мюнхен трябва да признае, че този сезон далеч не е №1.

Постижението на Байерн бе сразено от Лудогорец, Ювентус и Селтик. Трите отбора се гордеят тази пролет с по пет поредни титли. А ужасът за българския футбол БАТЕ (Борисов) е неизменен шампион на Беларус от 2006 година насам - вече 10 пъти. Швейцарският Базел пък стигна "само" до седем поред, пише „Труд”.

Повече от половин век рекордната серия в "А" група се държи от ЦСКА. През 50-те и началото на 60-те години "червените" натрупаха 9 поредни титли. Толкова имат също Селтик и Рейнджърс в различни периоди от историята си. Динамо (Киев) е на същата кота в Украйна.

Да погледнем лигите на най-големите. За Юве сегашното постижение не е прецедент. "Старата госпожа" ликува със "скудетото" пет пъти поред в периода 1931-1935 г. Интер също има такава серия, но едното скудето е служебно. Кота 5 е най-продължителната доминация и в Примера дивисион, направена от Реал (Мадрид) точно преди старта на ерата на "дриймтима" на Христо Стоичков.

В английския футбол подобни серии не стават лесно, във Висшата лига само Манчестър Юнайтед има три поредни. А преди създаването й 3 пъти поред шампиони са ставали Хъдърсфийлд, Арсенал и Ливърпул.

Рекордът в Европа за най-много поредни титли е Розенборг. Между 1992 и 2014 г. тимът от Трондхайм бе неотразим в 13 сезона. Второто място е за хърватския Динамо (Загреб) - 11. Във вече несъществуващото първенство на ГДР десет пъти поред триумфира Динамо (Берлин).