Мария Габриел: Кръговата миграция е от взаимна полза за ЕС и съседните страни

Директивата е конкретна стъпка към една по-атрактивна и конкурентоспособна Европа чрез обща миграционна политика

Европейският парламент проведе пленарен дебат относно приемането на директивата за влизане и пребиваване на граждани на трети държави с цел провеждане на научно изследване, образование, стаж, доброволческа дейност, ученически обмен и работа по програми „au pair“. Предмет на дебата бе постигнатото между Парламента и Съвета споразумение по директива, която има за цел да опрости и изясни процедурите, прилагани за студенти, ученици, научни работници, доброволци и детегледачки от трети страни, които пребивават в държави от ЕС за ограничен период от време.

Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европарламента относно евро-средиземноморските отношения, наблегна в изказването си на няколко ключови елемента от директивата. 

Според нея директивата ще допринесе за постигане на целите на стратегията „Европа 2020“. „Подобряването на условията за прием и пребиваване на студенти и изследователи от трети страни ще насърчи по-бързата интернационализация на образователните системи, за да направи ЕС по-привлекателен, по-конкурентоспособен в световен мащаб. Това е конкретна стъпка към Европа на знанието и иновациите“, заяви Мария Габриел.

На второ място тя наблегна на включването в обхвата на директивата на стажанти. По този начин се гарантира защитата на тази група граждани на трети страни, включително чрез възможността, която се предвижда дадена държава членка да провери дали стажът не замества нормална професионална дейност.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП отправи призив за включването на директивата в дейностите на Европейската политика за съседство. „Образованието, научните изследвания и насърчаването на културния обмен са част от целите и средствата за изграждане на мостове между Европа и нейните съседи, особено със Средиземноморския регион. Тази директива има потенциал да бъде инструмент за задълбочаване на отношенията с нашите съседи. Смело можем да я определим като обща инвестиция на ЕС и третите страни в младежта. От разпоредбите ще се възползват най-вече младите хора, а знаем колко важно е да се осигурят възможности за развитие на младите в съседните на Европа региони”, заключи Мария Габриел.